fbpx skip to Main Content

EFS: Prisen for høj for at redde banker og euro

Generalstrejke torsdag i Grækenland og Spanien
Fagbevægelsen i Grækenland har indkaldt til generalstrejke torsdag. Samme dag er der generalstrejke blandt de offentligt ansatte i Spanien, hvor der også bliver strejker 2. juni.
Der er varslet nedskæringer i lønnen til offentligt ansatte i Grækenland, Spanien, Portugal, Irland, Italien og Rumænien.
Kilde: Dagbladet Arbejderen

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] Skære eller investere? Den europæiske fagbevægelse frygter, at de nyliberale nedskæringer, som bliver påtvunget EU- landene for at bringe uderskuddene ned, kan kaste Europa ud i en langvarig dyb depression.
– Nedskæringerne kan sende økonomien ud i en langvarig recession med stigende arbejdsløshed. Lønmodtagerne risikerer at betale for krisen, siger EFS’s generalsekretær, John Monks.
EFS mener, at nedskæringskravene til lande, som har brug for hjælpepakken, er for høje. Pengene bør i stedet bruges til at satse på stimulering af økonomien, vækst og flere arbejdspladser.
John Monks sammenligner med Den Internationale Valutafonds (IMF) rolle i Sydamerika igennem mange år.
– Europa risikerer at blive set i samme rolle som IMF i Latinamerika: En aktør der fremmer finansiel stabilitet men ignorerer vækst, job og velfærd, siger han.Trepartsmøde
Den kritiske situation har fået EFS til at foreslå et ekstraordinært krisemøde mellem parterne på arbejdsmarkedet og EU-toppen.
De hårde betingelser, som Grækenland er blevet påtvunget, og som også Spanien og Portugal nu står over for er end ikke blevet drøftet med fagbevægelsen og arbejdsgiverforeningerne på EU-plan, konstaterer John Monks, i et brev til kommissionens formand, Barroso. Derfor foreskår EFS et krisemøde mellem parterne.
– Nedskæringerne vil gøre arbejdsløsheden værre. EU’s sociale dimension svækkes når der skæres i løn, pensioner, offentlige udgifter og arbejdsvilkår. Et af resultaterne er generalstrejken i Grækenland og nu i Spanien, Frankrig og Rumænien, mere er utvivlsomt på vej, advarer EFS i brevet til Barroso.

Læs hele artiklen på Fagbevægelsen mod Unionens hjemmeside – klik her!

Back To Top