fbpx skip to Main Content

Ekspert: Nedskæringer forstærker krise

De 17 eurolandes økonomi oplevede i tredje kvartal af 2012 et fald på 0,1 procent. Dermed er der for anden gang recession, da man i årets andet kvartal havde et fald på 0,2 procent. Det viser nye tal fra Eurostat.

Krise forstærker nedskæringer

De røde tal i eurolandenes økonomier er dog delvist selvforskyldt, mener den engelske økonom Paul De Grauwe fra London School of Economics.

– Vi er nu på vej ind i en dobbelt-dip recession, som er helt selvforskyldt. Det er et resultat af overdrevne nedskæringer i de sydlige lande og en uvilje i norden til at gøre andet, siger Paul De Grauwe til Reuters.

Onsdag var mange lande i Europa lammet af demonstranter og strejkende, der protesterede mod de EU-dikterede nedskæringer. Alligevel fastholdt blandt andre den tyske kansler Angela Merkel, at den eneste kur mod krisen er flere nedskæringer.

Få lys i mørket

Det overrasker måske ikke, at Spaniens økonomi faldt med 0,3 procent, Portugals med 0,8 procent og Italiens med 0,2 procent. Mere overraskende er det dog, at også Hollands økonomi faldt med 1,1 procent i tredje kvartal.

Også den ellers solide tyske økonomi viser svaghedstegn med en beskeden vækst på 0,2 procent. En vækst, som eksperter endda forventer vil stagnere i årets sidste kvartal.

Eneste lys i mørket er ifølge Eurostat Frankrig, der overraskede med en vækst på 0,2 procent.

Samlet set havde de 27 medlemslandes økonomier en vækst på 0,1 procent.

Intet opsving i 2013

Den nuværende recession ser dog ikke ud til at blive meget bedre i 2013, hvis man skal tro eksperter.

EU-kommissionen forventer kun lille vækst på 0,1 procent næste år, men med udsigterne til et svagt sidste kvartal i år tror flere eksperter, at selv den beskedne vækst er for optimistisk.

Back To Top