fbpx skip to Main Content

Estlands vælgere sig nej til euroen

“Ingen ønsker at forlade euroen, andre venter på at komme ind”, udtalte EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso i forbindelse med EUs ja til at lade Estland blive euro-land fra 1. januar 2011. Men var der folkeafstemning om euroen i Estland i dag, ville 56 pct. stemme nej.
I en meningsmåling offentliggjort her til morgen foretaget af Estlands største analysevirksomhed TNS Emor har 50 pct. svaret, at de vil stemme nej, mens 39 pct. vil stemme ja. Trækkes tvivlerne fra, som man gør ved afstemninger, giver det 56 pct. nej.
Den estiske regering vil ikke sende spørgsmålet til folkeafstemning. Men det gør omkring to ud af tre estere. 59 pct. ønsker euro-afstemning, mens kun 32 pct. ikke ser behov for det.

– Undersøgelsen viser, at det ikke er med den estiske befolknings gode vilje, at regeringen vil indføre euroen, siger Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Om undersøgelsen
TNS Emor spurgte 500 estere i perioden 15.-17. juni 2010. Undersøgelsen er lavet for den estiske tænketank The Own State Information Center og det internationale EU-kritiske netværk TEAM.
Om TNS Emor
TNS Emor er Estlands største analysevirksomhed. Emor et tilknyttet verdens næststørste globale analysekoncern TNS, sådan som Gallup i Danmark. TNS har for nyligt vundet kontrakten på at Eurobarometer-undersøgelserne for EU

– Det er et angreb på demokratiet og vil lægge gift for et fremtidigt europæisk samarbejde, hvis befolkningen i Estland påtvinges euroen mod deres vilje. Den estiske befolkning har allerede betalt en høj pris i form af faldende levestandard for at blive tilpasset euroens krav og det vil være at føje spot til skade, hvis de nu også skal påtvinges noget, som de ikke ønsker, siger Søren
Søndergaard.

I december 2008 havde Estland 7,7 pct. arbejdsløse i følge (den 9. største ledighed i EU) EU’s Eurobarometer. I april 2010 var tallet 19,0 pct. (den 3. største ledighed i EU). Euro-modstanden er særlig markant blandt indbyggere med lav indtægt.Læs mere….
Resultaterne af TNS Emor’s undersøgelse – klik på PDF-ikonet længere nede i højre side!
Pressemeddelelse på engelsk fra den estiske tænketank Own State Information Center – klik på Word-ikonet nederst til højre!
Omtale på estisk i Postimees (Estlands største dagblad) – klik her!Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Anti Poolamets fra tænketanken Own State Information Center på telefon +372 56 91 43 74 / e-mail: poolamets@hotmail.com
TNS Emor på telefon +372 626 8500 / email: emor@emor.ee
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40.

Læs mere på Folkebevægelsens hjemmeside
”“ www.folkebevaegelsen.dk

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top