fbpx skip to Main Content

EU blokerer for progressiv beskatning

I dag afslører Dagbladet Arbejderen hvordan Danske Bank har hoppet mellem forskellige skatteordninger i EU, og på den måde unddraget Danmark for tre milliarder kroner. Dette har naturligvis medført opråb fra danske politikere – problemet er dog, at EU lægger begrænsninger på Danmarks mulighed for at modvirke sådanne manøvre. Skattemanøvren som Danske Bank har foretaget er således, ifølge Professor Bent Greve fra RUC, helt efter reglerne.

Ethvert tiltag, der modvirker kapitalens frie bevægelighed eller reglerne for det indre marked, er med EU ikke en mulighed, da begge disse udgør kerneprincipper i EU’s virke. Selv om danske politikere vil ændre skattepolitikken, således at Danske Bank og de mange andre danske og multinationale selskaber ikke kan ‘skatte-shoppe’, skal det altså tage højde for disse to grundlæggende principper i EU.

Kommissionens eneste løsning indtil videre, som ikke overtræder EU-principperne, er en fælles selskabsskat, der sætter regler for hvad der skal beskattes i hele EU. Gennemføres denne løsning, vil afstanden mellem borgeren, og beslutningen om hvad skattekronerne bruges på, blive endnu større end i dag.

Back To Top