fbpx skip to Main Content

EU-domstol nægter offentlig indsigt i EU-parlamentarikernes bilag

EU-domstolen slog i dag fast, at offentligheden fortsat ikke kan få indsigt i hvad EU-parlamentarikerne brugere penge på. Medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, kalder afgørelsen “en skændsel for demokratiet”.

EU-domstolen i Luxembourg har afgjort, at offentligheden ikke kan få indblik, hvordan EU-parlamentarikerne bruger de såkaldte blyantspenge eller udgifter til rejser, m.v.. (Foto: sprklg / Wikimedia Commons)

Et lukket EU-Parlament og politikere, der ikke skal dokumentere, hvad de bruger offentlige penge på. Sådan har situationen længe været i EU. Og sådan vil det fortsat være i fremtiden.

Det har EU-domstolen slået fast med en afgørelse onsdag 25. september, der indebærer, at offentligheden ikke kan få indsigt i, hvordan EU-Parlamentarikerne forvalte de offentlige midler, som de modtager til kontordrift.  

“En skændsel for demokratiet,” kalder EU-parlamentariker fra Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari dagens afgørelse.  

29 journalister har lagt sag an mod Europa-Parlamentet for ikke at offentliggøre, hvad politikerne bruger de såkaldte ”blyantspenge” på, og hvor meget de bruger på rejser og assistenter. Men det vil EU-domstolen altså ikke lade journalister og offentligheden få indsigt i.

Alene “blyantspengene” løber årligt op i sammenlagt ca. 280 millioner kroner for alle parlamentarikerne.

En hån mod demokratiet

Folkebevægelsen mod EU har længe kæmpet for at få bilagene lagt frem, og Rina Ronja Kari gik selv i front sidste år og fremlagde sine.

– Det er helt tosset – det er jo skatteborgernes penge, så selvfølgelig skal I som borgere også kunne se, hvad de bliver brugt til. At journalister ikke kan få indsigt i hverken kontormidler, rejser eller udgifter til assistenter er en direkte hån mod demokratiet, jeg er rystet over domstolens afgørelse, siger Rina Ronja Kari.

Hver måned modtager alle medlemmer af EU-parlamentet 32.000 kroner til kontorhold – de såkaldte blyantspenge. Men helt uden at de skal aflægge regnskab for, hvordan de bruger dem. Og det er vel at mærke oven i deres almindelige løn.

Journalisterne, som tilsammen dækker EU-stof i samtlige 28 medlemslande, mener, at EU-Parlamentets afslag på at offentliggøre, hvad EU-parlamentarikerne bruger de såkaldte blyantspenge på, er i strid med reglerne.

EU-domstolen slår nu fast, at disse oplysninger er personlige.

Læg bilagene frem

Politikerne skal altså ikke fremlægge dokumentation for blyantspengene. Imidlertid kan journalister og dermed offentligheden heller ikke få indsigt i brugen af penge på rejser og assistenter, selvom det ellers ville være let for parlamentet at fremlægge bilagene for de poster.

Folkebevægelsen mod EUs parlamentariker, Rina Ronja Kari lægger hvert år alle sine bilag frem: https://www.folkebevaegelsen.dk/laeg-bilagene-frem/

Hun opfordrer igen sine kollegaer til at gøre det samme og vise befolkningen, at de vil åbenhed. Ingen af hendes danske kolleger i EU-Parlamentet har endnu fulgt trop.

Back To Top