fbpx skip to Main Content

EU-Domstolen stopper Margrethe Vestagers skattejagt

EU-Domstolen blokerer for konkurrencekommissær Margrethe Vestagers forsøg på at få internationale selskaber til at betale mere i skat i Europa. Afgørelsen bekræfter, at en progressiv skattepolitik kræver brud med EU, mener Rina Ronja Kari.

Ups – EU-Domstolen beskytter firmaers skatte-finter.

Foto: Wikipedia.

Torsdag underkendte EU’s Ret, der er en del af EU-Domstolen, den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestagers skattebøder til 35 multinationale firmaer på tilsammen mere end 5,2 milliarder kroner.

Domstolen mener ikke, at der var tale om ‘skjult statsstøtte’, da virksomhederne indgik en fordelagtig aftale med de belgiske skattemyndigheder.

Det modsatte er ellers EU-Kommissionens vurdering.

Rina Ronja: Bekræfter vores kritik

Hos Folkebevægelsen mod EU er man skuffet, men ikke overrasket over sidste uges afgørelse.

– Det bekræfter desværre vores grundlæggende opfattelse af EU, som en institution, der er med til at beskytte de store virksomheder på bekostning af vores fælles velfærd, udtaler Rina Ronja Kari.

EU-Kommissionen peger selv på at de europæiske statskasser årligt går glip af 7500 milliarder kroner på grund af skatteunddragelse og skattesvig.

De seneste år har EU’s konkurrencekommissær meget opsigtsvækkende haft held til at få Irland til at inddrive knap 100 milliarder kroner i manglende skat fra den amerikanske iPhone-producent Apple ligesom Luxembourg har hentet 30 millioner euro fra bilproducenten Fiat Chrysler, 250 millioner euro fra internetgiganten Amazon og omkring 120 millioner euro fra det franske selskab Engie.

Men denne strategi synes nu truet af EU’s egen domstol.

Og det bør give anledning til eftertanke hos EU-tilhængerne, mener Rina Ronja Kari.

– Der skal et helt andet mind-set til for at komme problemerne med skatteunddragelse til livs. Og det kræver et brud med EU, da det er indskrevet i Unionens DNA, at firmaerne skal beskyttes og have rettigheder, der langt overstiger hensynet til borgernes behov for velfærd.

Back To Top