fbpx skip to Main Content

EU: Enighed om mandat til handelsaftale med USA

Det tog EUs stats- og regeringschefer 13 timer at blive enige om et forhandlingsmandat på deres møde i Luxembourg. Den store knast til sidst var spørgsmålet om hvorvidt det audiovisuelle område også skulle omfattes af forhandlingerne. Særligt Frankrig insisterede på at det ikke skulle indgå i forhandlingsmandatet og til sidst fik de deres vilje.

Forhandlingsmandatet udelukker dog ikke, at det audiovisuelle område på et senere tidspunkt kan indgå i forhandlingerne, men som udgangspunkt vil området være fredet. Undtagelsen blev også vel modtaget hos den danske filmindustri, der frygtede at diverse støtteordninger kunne blive undermineret af en aftale på det audiovisuelle område.

Beskyttelse af investeringer ”“ firmaers ret til at sagsøge stater ”“ som er et område, der har skabt uro blandt medlemslandene, kom ikke desto mindre med i forhandlingsmandatet. Retstilstanden er meget forskellig mellem EU og USA, når det kommer til firmaers rettigheder i forhold stater og såkaldt beskyttelse af investeringer.

USA forventes at have deres forhandlingsmandat klar om kort tid og det er EU-kommissionens mål, at forhandlingerne kan være afsluttet ved udgangen af 2014.

Forhandlingsmandatet har meget tidligt i processen mødt kritik fra blandt andre den europæiske forbrugerorganisation, BEUC. De frygter, at processen bliver ugennemsigtig, præget af industri-hensyn og at det kan lede til en udvanding af forbrugerrettigheder.

Forbrugerrådet, der også er medlem af BEUC, frygter ligeledes også en frihandelsaftale med USA.

Læs mere hos European Voice her og læs mere om forbrugerorganisationernes bekymringer hos Politiken her.

Back To Top