fbpx skip to Main Content

EU kan ikke ignorere over en million TTIP-kritiske europæere

Hvor mange underskrifter skal der til, før EU-toppen i Bruxelles vil lytte til den europæiske befolkning?

1 million underskrifter er åbenbart ikke nok.

Så mange har ‘Det Selvorganiserede Europæiske Borgerinitiativ’ mod handelsaftalerne med USA og Canada ellers på rekordfart samlet sammen. Baggrunden er modstanden mod den skadelige handelsunion med USA (TTIP) og den nært forestående ratificering af handelsliberaliseringen mellem EU og Canada (CETA).

Men det får ikke EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker og resten af hans kommissærhold til at ryste på hænderne.

Når de har besluttet sig for en frihandelsaftale med USA og Canada, så gennemfører de den lige gyldigt, hvad den europæiske befolkning så måtte mene.

Demokrati? Nej vel?

Faktisk siger EU-reglerne, at 1 million borgerunderskrifter er nok til at tvinge Kommissionen til både at genoverveje konkrete lovforslag og til at arrangere en høring om lovforslaget i EU-Parlamentet.

Men Kommissionen afviste allerede i september at anerkende STOP TTIIP-initiativet som gyldigt – og med et slag var den massive folkelige modstand afvæbnet.

Et EU, der lytter til befolkningen? Nej vel?

Der er ingen tvivl om, hvad EU-Kommissionen burde gøre, hvis den har den mindste flig af respekt for demokratiet tilbage.

For det første burde forhandlingerne med USA og Canada suspenderes øjeblikkeligt. Lige nu kan vi kun gætte på, hvad en handelsunion med USA vil betyde og det er et helt forkert grundlag at lave så omfattende handelsaftaler på.

For det andet burde den europæiske befolkning inddrages i beslutningsprocessen. Indtil nu har Kommissionen afholdt alle forhandlinger bag lukkede døre og på alle tænkelige måder forsøgt at blokere for borgernes indsigt i handelsliberaliseringerne.

Som det ser ud lige nu, er det eneste vi ved med sikkerhed, at TTIP og CETA truer demokratiet, europæiske arbejdstagerrettigheder, europæiske miljøstandarder og vitale offentlige serviceydelser i medlemslandene.

Det er på tide, at EU for en gang skyld lytter til den enorme modstand mod EU’s politik, som den europæiske befolkning giver udtryk for.

Back To Top