fbpx Skip to content

EU-Kommissionens ‘ja tak’ til giftig kemikalier: Ulovlig

Virksomhederssundhedsskadelige kemikalier er blevet blåstemplet på stribe af Kommissionen. Men den praksis er ulovlig har EU-Domstolen nu afgjort.

EU-Kommissionen har i 82 sager siden 2014 godkendt, at virksomheder anvender ellers forbudte kemikalier fra EU’s kandidatliste over særligt problematiske stoffer.

Det er 82 godkendelser ud af i alt 82 sager.

Det skriver Fagbladet Ingeniøren på baggrund af tal fra miljøorganisationen European Environmental Bureau (EEB). Det er en europæisk paraplyorganisation, som blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd er medlem af.

Ifølge organisationen, så er den opsigtsvækkende praksis ikke blot sundhedsskadelig, men kan også været ulovlig. Det skyldes, Kommissionens rundhåndede uddeling af tilladelser tilsyneladende er sket uden at undersøge mindre skadelige alternativer inden tilladelserne er givet.

»Kommissionens godkendelsesrate viser, at den bevilger autorisationer som standard uden ordentligt at vægte beviserne for at undersøge sikrere alternativer,« skriver Élise Vitali, der EEBs projektofficer for kemikalier, i en mail til Ingeniøren.

EU-Domstol: Ulovlig praksis

En aktuel afgørelse giver miljøorganisationen medhold.

Fagbladet Ingeniøren beskriver en sag, hvor den canadiske virksomhed DCC Maastricht i 2016 fik tilladelse til at bruge to stærkt sundhedsskadelige blypigmenter trods af protester fra den europæiske malingindustri og på trods af, at der fandtes mindre farlige alternativer.

Stoffet er kræftfremkaldende, ødelæggende for fertiliteten og giftigt for nervesystemet. Men alligevel valgte EU-Kommissionen altså at ophæve et forbud mod at bruge to slags blychromater i industrimaling.

Men EU Domstolen underkendte torsdag EU-Kommissionens godkendelse. Begrundelsen var at man ikke i tilstrækkelig grad havde påvist, at der ikke fandtes bedre og sikrere alternativer,
som kunne bruge i malingen i stedet for de blyholdige stoffer. Og det er ulovligt at give autorisation til at bruge farlige kemikalier, når der findes sikrere alternativer.

Af sagen fremgår det også, at Kommissionen lod det være op til malingvirksomheden DCC Maastricht selv at påvise, at der ikke fandtes mindre skadelige alternativer. EU-Domstolen slår fast, at den fremgangsmåde er forkert: Det er Kommissionens ansvar, at undersøge alternativerne, og ikke ansøgervirksomheden selv.

Kommissionen har to måneder til at anke dommen, som ellers vil udstikke retningen for Kommissionens fremtidige arbejde med at godkende brug af farlige kemikalier.

Back To Top