fbpx skip to Main Content

EU-kritikere vinder frem i Hollland

Hollænderne rystede EU, da 61,5 af dem xtemte nej til EU’s såkaldte forfatningstraktat 1. juni 2005. Omtrent samtidigt stemte et flertal i Frankrig også nej, hvorpå traktaten efter en lille tænkepause blev ommøbleret en smule og omdøbt til Lissabon-traktaten, som hollænderne ikke måtte stemme om. De tre største spillere på den hollandske nej-side var socialistpartiet (SP), midterpartiet ChristenUnie/SGP og Gert Wilders højrenationalister.

Ved valget til EU-parlamentet i 2009 fik SP 7,1 pct. af stemmerne og to mandater, ChristenUnie/SGP fik 6,8 pct. og to mandater og Wilders parti 16, 9 pct af stemmerne og fire mandater.

I følge Pollwatch 2014 ”“ et initiiativ som holder øje med de nationale meningsmålinger ”“ står SP til en fordobling ved parlamentsvalget i år: 13,5 pct og fire mandater. ChristenUnie/SGP går også lidt frem ”“ til 7,4 pct., men desværre ikke til mere end to mandater. Wilders parti går en anelse tilbage til 16,6 pct., hvilket vurderes til at kunne give fem mandater denne gang.

Læs mere hos Pollwatch 2014 ”“ klik her!

Back To Top