fbpx skip to Main Content

EU-lande deltog i spin-møde om handelsaftale

Fredag deltog repræsentanter fra EU’s medlemslande i et lukket møde med EU-Kommissionen om en kommunikationsstrategi for forhandlingerne om den såkaldte frihandelsaftale mellem EU og USA.

Det er endnu uklart, hvilke konsekvenser en handelsaftale med USA vil have på en række områder, såsom forbrugerbeskyttelse, databeskyttelse og miljø. Handelsaftalens kritikere er bekymrede for, at den vil medføre klare forringelser på disse områder.

For at gøre handelsaftalen spiselig for de europæiske borgere, har Kommissionen opfordret medlemslandene til at styrke de positive fortællinger om aftalen.

Det fremgår af et internt dokument, som magasinet NOTAT er kommet i besiddelse af. Udenrigsministeriet har desuden bekræftet at mødet har fundet sted.

I dokumentet skriver Kommissionen blandt andet at: “Målet er at definere (…) vilkårene for debatten ved at kommunikere positivt omkring, hvad TTIP er (det vil sige gevinster og globalt lederskab på handelsområdet), snarere end at blive trukket ind i reaktiv forsvarskommunikation omkring, hvad TTIP ikke er (det vil sige ikke om forhandlinger om databeskyttelse, ikke om lavere EU-regulering af standarder).”

Målet er, at medlemslandene skal følge op på den positive debat, som Kommissionen har forsøgt at skabe på de etablerede såvel som de sociale medier. På den måde håber man at kunne forebygge negativ omtale, som kan skade forhandlingerne.

De danske medier har indtil nu fokuseret kraftigt på de positive sider af en handelsaftale med USA. I forbindelse med den seneste forhandlingsrunde var Forbrugerrådet dog på banen og udtrykte skepsis mod en kommende aftale. Her frygter man, at en aftale med USA vil medføre lavere forbrugerstandarder.

Det såkaldte Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) skal forhandles færdigt i løbet af 2014. Hvis aftalen gennemføres, vil den blive den største af sin art nogensinde.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top