fbpx skip to Main Content

EU-medlemskab er risikabelt for Kroatien

In english – click here!

EU-medlemskab udgør en stor risiko for kroatisk demokrati og økonomisk stabilitet

Kroatien afholder folkeafstemning om EU-medlemskab den 22. januar.
Folkebevægelsen mod EU er overbevist om, at det er det værste tidspunkt nogensinde for Kroatien at blive medlem af Den Europæiske Union.

Først og fremmest fordi EU i stigende grad bliver en centraliseret union, og Kroatien vil derfor få meget lidt indflydelse.

For det andet fordi EU er i sin værste krise nogensinde, og Kroatien har ikke en undtagelse overfor euroen som f.eks. Danmark. Det betyder, at Kroatien vil blive knyttet til en møntunion, der har store problemer. Velfærden risiker derfor at blive sat på spil for de kroatiske borgere.

Folkebevægelsen foreslår, at Kroatien i stedet bør søge om optagelse i EFTA (den europæiske frihandelssammenslutning). Medlemskab af EFTA vil give den kroatiske borger muligheder for at arbejde, studere, leve og rejse, handel med alle EFTA- og EU-lande – ligesom borgerne i EU kan. Men indenfor EFTA vil kroatiske borgere have større demokratisk indflydelse på egen lovgivning, og den kroatiske økonomi behøver ikke at blive bundet til EU’s kriseramte monetære union og euroen.

Vedtaget af forretningsudvalget og internationalt udvalg i Folkebevægelsen mod EU

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Jesper Morville, formand for Folkebevægelsen mod EU’s internationale udvalg: tlf. 23633537 og e-mail: jespermorville@mail.dk
eller Lave K. Broch, kampagnekoordinator for Folkebevægelsen mod EU: tlf. 0045-28922127/0045-35363740 og e-mail: lave@folkebevaegelsen.dk

Læs mere om EFTA: www.efta.int

Back To Top