fbpx Skip to content

EU og klimafiaskoen i København

“EU’s rolle som den progressive på klimaområdet holdt ikke, da det kom til stykket”, konstaterer udviklingsforsker Steen Folke fra bestyrelsen i Udfordring Europa i en kommentar i dagbladet Information.

I kommentaren indleder han med, hvad andre end EU gjorde i forbindelse med klimatopmødet, men går derpå dybere ind i EUs rolle:

“Men hvad med EU, der ser sig selv som uhyre progressiv og globalt førende på klimaområdet? Også EU havde accepteret den håbløse danske forhandlingsstrategi, som altså reelt tromlede hen over u-landenes interesser. Og på selve konferencen, hvor EU kunne have vist lederskab, skete det ikke.

EU kunne først og fremmest have bevæget sig fra de tidligere lovede 20 procents reduktion i CO2-udledninger inden 2020 (siden 1990) til 30 procent, men det skete ikke. EU kunne så meget mere have gjort det, da en betydelig del af de hidtidige reduktioner skyldes sammenbrud og omstilling af produktionssystemerne i Central- og Østeuropa siden 1990. Ydermere er en stor del af de kommende reduktioner i fremtiden planlagt til at skulle foregå gennem finansiering af reduktioner i u-landene snarere end i EU (gennem den tvivlsomme såkaldte Clean Development Mechanism og lignende). Alligevel fandt man altså ikke anledning til at bevæge sig fra de 20 pct. til de 30 pct.

Hertil kommer, at der kun blev givet vage løfter om den langsigtede finansiering af u-landenes klimatilpasning. Og med hensyn til denne finansiering de næste tre år (2010-12) var EU’s tilbud særdeles påholdende, i alt 10 milliarder dollars, kun en brøkdel af det nødvendige. Det er tankevækkende at Japan, som ikke plejer at udmærke sig i disse sammenhænge, alene tilbød 11 milliarder dollars, altså mere end EU’s 27 lande tilsammen. I øvrigt fremgik det, at hovedparten af EU’s midler ville være rene omposteringer af midler, der allerede var bevilget til udviklingsbistand. Så meget for EU’s angiveligt progressive og førende rolle på klimaområdet.

Da det drejede sig om at redde banker og imødegå den finansielle og økonomiske krise, var der ingen grænser for, hvor mange milliarder EU og medlemslandene kunne finde frem. Venezuelas populistiske præsident Hugo Chavez slog hovedet på sømmet, da han udtalte: »Hvis klimaet havde været en bank, var det for længst blevet reddet«!”

Læs hele kommentaren på Informations hjemmeside – klik her!
Læs mere om Udfordring Europa – klik her!

Back To Top