fbpx skip to Main Content

EU og USA’s frihandelsaftale udsat for massiv lobbyisme

EU og USA er i fuld gang med forhandlingerne om den såkaldte frihandelsaftale, også kaldet TTIP.

Men før forhandlingerne med USA overhovedet gik i gang i sommer, mødtes EU-repræsentanter med virksomhedsledere fra begge sider af Atlanten for at diskutere aftalen.

Interne dokumenter, som New York Times har fået adgang til, viser omfanget af den lobby-virksomhed, som har præget udarbejdelsen af forhandlingsoplægget.

EU-Kommissionen har udtalt, at dokumenterne er forældede, og at de blev frigivet ved en fejl.

Dokumenterne viser blandt andet, at virksomhederne i forbindelse med handelsaftalen ønsker en aktiv rolle i lovgivnings- og reguleringsarbejdet. Det er blandt andre det amerikanske US Chamber of Commerce og det europæiske BusinessEurope, som har forsøgt at få indflydelse på den endelige aftale.

Corporate Europe Observatory (CEO), som er en non-profit organisation, er kritisk over for virksomhedernes forbindelser til EU-ledelsen. Organisationen har, ligesom New York Times, arbejdet på at få adgang til de interne dokumenter. Ifølge CEO ønsker de store virksomheder at indskrive retten til at lobbyere i handelsaftalen.

USA og EU skulle have genoptaget de officielle forhandlinger i sidste uge. Processen er nu midlertidigt udskudt på grund af betalingsstandsningen i Washington D.C.

Se dokumenterne på Corporate Europe Observatory

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top