fbpx skip to Main Content

EU-Parlamentet nedstemte Folkebevægelsens forslag om kontrol med ’blyantspenge’

Folkebevægelsens medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, fremlagde i dag et forslag om, at EU-parlamentarikerne skulle aflægge regnskab  for de 288 mio. kroner, som de tilsammen modtager skattefrit i ’blyantspenge’. Forslaget blev dog stemt ned med stort flertal.

Rina Ronja Kari er medlem er EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Foto: Olivier Hansen.

I dag fremlagde Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU et forslag, der skulle sikre kontrol med EU-Parlamentarikernes brug af de såkaldte ’blyantspenge’. Det skete for at skabe gennemsigtighed med brugen af midler i EU-systemet. Forslaget blev dog forkastet af EU-Parlamentets medlemmer.

”I Folkebevægelsen er vi grundlæggende imod EU, men indtil vi kan få et Daxit og melde os ud, så vil vi arbejde for, at borgernes skattekroner bliver brugt så forsvarligt og gennemsigtigt som overhovedet muligt. Derfor stillede vi dette forslag om obligatorisk kontrol med EU-parlamentarikernes brug af ‘blyantspenge’,” siger Rina Ronja Kari.

Kari beklager at forslaget blev nedstemt, men hun understreger, at resultatet med al tydelighed viser, at medlemmerne af EU-Parlamentet reelt ikke ønsker et gennemsigtigt system. Hun mener, at dette understreger, hvorfor EU-systemet er i sin nuværende forfatning.

Sidste år offentliggjorde Rina Ronja Kari samtlige sine EU-regnskaber under stor mediebevågenhed.

288 millioner kroner uden kontrol

Hver af de 751 EU-parlamentarikere modtager hver måned ca. 32.000 kr. skattefrit fra EU, som skal bruges til at dække forskellige udgifter, som blandt andet kan omfatte drift og leje af kontor i hjemlandet. Heraf betegnelsen ’blyantspenge’.

Men EU stiller ingen krav om, at der skal aflægges regnskab for de 384.000 skattefri kroner, som hvert år sættes ind på EU-parlamentarikernes konti. For hele EU-Parlamentet drejer det sig i alt om over 288 mio. kr. årligt, som der ikke aflægges regnskab for.

”Det er jo fuldstændig grotesk, at der ikke for længst er gjort op med dette system. Det giver EU et kæmpe forklaringsproblem over for borgerne, at man bruger deres skattemidler på denne måde. Det er netop derfor, at jeg i dag fremsætter dette forslag. I Folkebevægelsen ønskede vi at sende et klart signal til EU-systemet om, at vi ønsker gennemsigtighed og ansvarlighed,” siger Rina Ronja Kari.

Blyantspenge til kontordrift

Rina Ronja Kari understreger, at hun bruger blyantspengene på kontordrift i Danmark.

“Vi afregner for hver en krone. Det burde også være muligt for andre. Jeg tvivler ikke på, at mange af mine kolleger i EU-Parlamentet bruger midlerne på fornuftig og korrekt vis, men der bør simpelthen ikke være plads til tvivl, når det handler om skattemidler,” siger Rina Ronja Kari.

EU-Parlamentets pressechef, Marjory van den Broeke, har ifølge Berlingske Tidende sagt, at det vil blive alt for dyrt at skulle kontrollere brugen af EU-parlamentarikernes midler. Men det argument holder ikke mener Rina Ronja Kari.

“Det er blot en dårlig undskyldning, for at undgå at forholde sig til det potentielle misbrug af midler i EU-systemet. Hvis man fulgte denne logik, så skulle man jo ikke føre kontrol med noget som helst,” siger Rina Ronja Kari.

 

Hjælp med at lægge pres på de danske EU-parlamentarikere, så vi kan få sikret, at bilag for blyantspengene skal være offentlige!

Skriv til de danske MEP’ere og følg med her på siden de næste uger.

 

Back To Top