fbpx Skip to content

EU-regnskab: Fejl for 33 milliarder kroner

Der er kolossalt kludder i EU’s regnskaber, og der er fejl for svimlende 33 milliarder kroner i det årlige budget. Det fremgår af en rapport fra EU’s revisionsret for regnskabsåret 2016. MEP Rina Ronja Kari kalder sagen for ”fuldstændig grotesk”.

Der er en fejlrate på over 33 mia. kroner i EUs regnskab for 2016. (Foto: Pixabay)

EU-Parlamentet har i dag godkendt regnskabet for 2016, hvilket er sket på baggrund af en rapport fra EU’s revisionsret.

Rapporten viser præcis, hvor god EU er til administrere de mange milliarder skattekroner, som hvert år ryger fra EU-borgernes lommer og ind i EU maskineriet. Og resultatet er langt fra imponerende, for også i år er der fejl i regnskabet for svimlende høje beløb.

Rapporten viser således, at der ikke er aflagt behørigt regnskab for 4,4 mia. euro – eller over 33 mia. kroner.

”Det er en fuldstændig grotesk sag. Endnu en gang viser EU-systemet, at der simpelthen ikke er godt nok styr på, hvordan man forvalter skatteborgernes penge. Helt almindelige mennesker har slidt og slæbt for disse skattekroner, og det kræver simpelthen en helt anden respekt og seriøsitet fra EU’s side end denne her finansielle farce,” siger Rina Ronja Kari.

EU’s fejlrate er 50 procent over ”acceptabel grænse”

Fejlraten for 2016 er på 3,1 % af det samlede budget på 144,7 milliarder euro. EU’s revisionsret har selv sat 2 % som den øverste acceptable grænse for fejlraten, men denne grænse er altså langt overskredet med over 50 %.

Fejlraten omhandler udbetaling af EU-midler, og det er især inden for regionalpolitik og udvikling af landdistrikter, at man finder mange fejl. Men generelt er der fejl inden for en lang række områder.

”Det er svært at vide, om pengene er forsvundet som følge af inkompetence, administrative fejl eller svindel. Som det ser ud nu, så er der et stort sort hul i budgettet, som har form af 33 milliarder kroner,” siger Rina Ronja Kari.

Ingen forbedring af EU-kommissionen

Rina Ronja Kari var medlem af EU-Parlamentets budgetkontroludvalg i perioden 2014-2016, og hun fremhæver, at man gentagne gange har bedt kommissionen rette op på fejlene, men uden at det altså har haft nogen synderlig effekt.

”Det er den samme historie hvert eneste år. Det er ganske enkelt ufatteligt, at EU-kommissionen ikke har formået at rette helt op på problemerne. Især fordi det er de samme problemer, som vi ser år efter år. Selvom der sker visse forbedringer, så ændrer det ikke på, at det er kolossale beløb, der sker fejl for,” siger hun.


Udvikling i fejlraten pr. år:

2009: 3,3 %

2010: 3,7 %

2011: 3,9 %

2012: 4,8 %

2013: 4,7 %

2014: 4,4 %

2015: 3,8 %

2016: 3,1 %

Læs hele EU revisionrettens rapport her

Back To Top