fbpx skip to Main Content

EU’s lobbyregister er fyldt med fejl

ALTER-EU, en sammenslutning af en række organisationer, som alle arbejder for mere transparens i EU, har ved hjælp af computerteknik undersøgt og analyseret EU’s frivillige lobbyregister, som blev indført for tre år siden.

Undersøgelse afslører ifølge gruppen, at lobbyregisteret er fyldt med fejl. Således tyder det på at en række registrerede firmaer, har opgivet tal for deres årlige omsætning, i stedet for tal for deres udgifter til EU-lobbyisme, som er en af de oplysninger lobbyregistreret indeholder.

Bl.a. er det græske elektronikfirma Prisma Eletronics SA, blevet placeret meget højt på listen over hvilke firmaer, der bruger flest penge på EU-lobbyisme, efter firmaet har oplyst at det har udgifter for 29 millioner kr. til lobbyisme i EU. Det hænger imidlertid ikke sammen med det firmaet oplyser på sin hjemmeside, hvor det oplyses, at firmaet årlig kun sælger for imellem 14 og 27 millioner kr.

– Virksomhederne har ikke en dårlig intention, de synes bare at have lavet en fejl i deres registrering, forklarer Oliver Hoedeman, der har været involveret i undersøgelsen.

– Kommissionen skulle overvåge det her, der må være et kæmpe antal forkerte registreringer, forsætter han.
Undersøgelse afslører også at en række firmaer har oplyst udgifter til lobbyisme i EU, som ifølge ALTER-EU, er så små, at tallene umuligt kan være rigtige. Andre store virksomheder, som er kendt for at være yderst aktive på lobbyfronten, gør sig bemærket ved slet ikke at fremgår af registret.

Kommissionen arbejder i øjeblikket på en rapport, der skal se på muligheder for at udvide det frivillige lobby-registreret, som er blevet kraftigt kritiseret af mange for ikke at yde en tilstrækkelig gennemsigtighed med lobbyisternes arbejde.

Back To Top