fbpx skip to Main Content

EU strammer fjernstyring af regional udvikling

Regional udvikling i regioner og kommuner skal fremover strømlines efter ønsker fra Bruxelles. EUs plan for regionalstøtten i 2014-2020 rummer et nyt krav om, at regionernes og kommunernes programmer skal tage hensyn til de såkaldte landespecifikke anbefalinger eller henstillinger, som EU kommer med hvert år. Det står klart efter et ministerrådsmøde, som Europaminister Nicolai Wammen i går var til i Bruxelles.

– Det viser, at Bruxelles vil have stadig mere detaljeret indflydelse på og kontrol med udviklingen i hele EU – ikke kun på nationalt plan, men også regioner og kommuner. Der er ingen tvivl om, at det skal bruges til at fremme den krisepolitik, som EU har valgt: Ufravigelig sparsommelighed eller direkte nedskæringer i den offentlige velfærd og forsøg at på piske mere ”vækst” ud af regionsstøtten. Der bliver næppe meget plads til sociale hensyn, men derimod til en vækstdagsorden, som den fortolkes af EU-eliten, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
– Det er totalt hovedet under armen, at dem der ved, hvor skoen trykker, skal have stadig mindre indflydelse på den lokale udvikling, siger Rina Ronja Kari og bemærker, at det nye krav også stiller spørgsmålet om, hvordan programmerne, som er syv-årige, skal justeres i forhold til EU-henstillingers eventuelle skiftende meldinger fra år til år.

EU-Kommissionen ventes i øvrigt at komme med en ny landespecifik anbefaling til Danmark i begyndelsen af næste uge.

Læs mere på bl.a. zealanddenmark.eu ”“ klik her!

Back To Top