fbpx skip to Main Content

EU-talsperson: Norsk situation i Island

Talsmand for EUs udvidelseskommissær Amadeu Altafaj sammenligner situationen i Island med situationen i Norge op til deres folkeafstemning 28. november 1994: At der i regeringen er alvor bag medlemsansøgningen, men at folket afviser det.
“Men lad os sætte tingene i det rette perspektiv. Det car Island der ansøgte om medlemskab, ikke os der ønskede at de skulle gøre det”, siger talspersonen til EUobserver.com.

Den islandske regering har netop udpeget sin chefforhandler i forbindelse med ansøgningen. Men der er ikke høje forventninger til, at forhandlingerne vil ende med noget, som befolkningen støtter.
Islands finansminister Steingrimur Sigfusson og leder af det EU-kritiske, venstre-grønne regeringsparti sagde for nyligt, at befolkningen ikke ønsker medlemskabet. Og 1. november erkendte den EU-begejstrede tidligere socialdemokratiske udenrigsminister Jon Baldvin Hannibalsson, at medlemskabet formentlig vil blive afvist ved en folkeafstemning.

Forskellige meningsmålinger viser da også den samme tendens, som bekræfter de ovennævnte vurderinger: Der er et voksende islandsk flertal mod EU-medlemskab. Capacents målinger for Sammenslutningen af Islandske Industrier viser en fremgang for nej-siden fra 61,5 pct. i september til 70 pct. ved udgangen af oktober, når de uafklarede tælles fra. Research Centeret ved Bifrost Universitets målinger for tv-stationen Stöð 2 viser en fremgang for nej-siden fra 60 pct. i september til 65 pct. i begyndelsen af november.


Læs mere på bl.a.:
EUobserver.com – klik her!
Heimssyn, Folkebevægelsens islandske søsterorganisation – klik her!

Back To Top