fbpx Skip to content

EU-top vil centralisere økonomien

EUFAGLIGT.DK: [ grey] Det netop tiltrådte spanske formandskab for EU lægger ud med at foreslå et tigerspring for centraliseringen af EU-landenes økonomiske politik.
– Hvis Europa vil bevare sin økonomiske styrke og konkurrenceevne i den globaliserede verden, er Europa nødt til at stå sammen, siger den spanske ministerpræsident, Zapatero efter et møde i Madrid med EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barosso, og EU’s præsident, Herman Van Rompuy.

Det spanske formandskab vil arbejde for at binde de europæiske økonomier tættere sammen. Det var budskabet fra en stribe spanske ministre, ved den officielle overdragelse af formandskabet i Madrid. Og det bakkes op af den nyudpegede præsident for Unionen, Van Rompuy.
– Vi har brug for mere økonomisk vækst nu og i fremtiden for at kunne finansiere vores sociale model og den europæiske måde at leve på, siger Van Rompuy.
Han har indkaldt til et ekstraordinært topmøde 11. februar, hvor EU’s der skal tages hul på en afløser for Lissabonstrategien.

Den nye 2020-strategi skal afløse den såkaldte Lissabonstrategi, der er blevet hårdt kritiseret for manglende resultater. Lissabonstrategien skulle efter planen have gjort EU til verdens mest konkurrencedygtige økonomi inden 2010, men det er langt fra lykkedes.
Lissabonstrategien byggede på en række fælles mål, der som fyrtårne skulle angive retningen, men hvor landene var frit stillet i forhold til midlerne til at nå dem.
– Lissabonstrategien indeholder gode analyser og gode målsætninger, men det mangler instrumenterne, der kan gøre det effektivt, siger Zapatero. Som lægger op til i stedet at lave bindende mål, som landene skal leve op til, ellers skal kommissionen have mulighed for straffe de lande, som ikke lever op til målsætningerne.

Forstærket EU pres
Ole Jensen, Fagbevægelsen mod Unionen forudser at bindende mål vil forstærke presset på velfærden og mulighederne for nationale solidariske løsninger af krisen.

– EU kommer til at optræde ligesom staten Danmark i forhold til den økonomiske styring af de enkelte kommuner. Vi ønsker vel ikke den slags centralisme på EU-plan? Det vil i hvert tilfælde kunne sætte en helt anden og langt mindre ønskelig dagsorden for vores velfærd. Og det vil sætte mulighederne for en fortsat udvikling af nationale solidariske løsninger under pres, siger Ole Jensen.

….

Læs hele artiklen på Fagbevægelsen mod Unionens hjemmeside – klik her!

Back To Top