fbpx skip to Main Content

EU-topmøde: Mere ØMU samarbejde

På det uformelle topmøde i Bruxelles i går aftes pålagde EU’s stats- og regeringschefer Ministerrådets præsident, at udarbejde en plan for yderligere økonomisk integration i Eurozonen.

“Under vores diskussioner blev det klart, at vi har behov for at føre det økonomiske og monetære samarbejde videre til et nyt stadie. Der var generel enighed om behovet for at styrke det økonomiske samarbejde, så det passer til det monetære samarbejde” udtalte Ministerrådets præsident Herman Van Rompuy.

Det tættere samarbejde betragtes som vejen til at skabe statbilitet omkring euroen. Det har bla. været et ønske fra chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, som har efterspurgt en 10-årig plan for at opnå en tættere finanspolitisk union i Eurozonen.

Van Rompuy fremhævede ‘Euro-obligationerne’ som et væsentligt værktøj til at opnå et dybere finansielt samarbejde og skabe et mere solidarisk samarbejde omkring EU-landenes gældskriser. Han betonede dog den fransk-tyske uenighed på spørgsmålet.

“Regeringscheferne havde forskellige holdninger til for eksempel Euro-obligationer på sigt.”

Op til topmødet har Merkel udtrykt, at Tysk accept af den fransk ledte ide om Euro-obligationer, er betinget af strengere økonomisk styring.

Euro-obligationer vil imidlertid kræve en traktatændring, men samtidig forklarede Van Rompuy, at “nye lovændringer skal så vidt muligt holdes inden for de gældende EU traktater”.

Derfor har regeringscheferne også ‘andre hypoteser’.

“Der blev også snakket om en ny mellemstatslig aftale” skriver nyhedsmediet EUobserver.

Back To Top