fbpx skip to Main Content

Flygtningekrise på dagsordenen på dagens topmøde

Ud over Brexit er flygtningekrisen det altoverskyggende emne, når EU’s stats- og regeringschefer senere i dag mødes til to dages topmøde i Bruxelles.

Der er dog ikke meget der tyder på, at regeringscheferne vil nå frem til en afklaring omkring fordeling af flygtninge.

Merkel står nu alene med politikken om “åbne grænser”.

EU og Tyrkiet har den seneste tid forsøgt at komme frem til en aftale omkring flygtningekrisen, da mange flygtninge kommer via Tyrkiet. EU vil overbevise Tyrkiet om, at de skal skrive under på en aftale, hvor EU tager en begrænset andel flygtninge og de som bliver afvist vil kunne blive sendt tilbage til Ankara i Tyrkiet.

På grund af et stort angreb i Ankara i går aftes er mødet med Tyrkiet dog suspenderet, da Tyrkiets præsident Erdogan har indstillet alle ture til udlandet efter angrebet.

Merkel havde ellers store forhåbninger til aftalen med Tyrkiet. Hun står nu alene med politikken om “åbne grænser”, og derfor har hun brug for aftalen. Juncker har dog forsvaret hende og arbejder også for en EU-løsning på problemet.

På topmødet skal lederne også diskutere de såkaldte hotspots. Der er allerede oprettet hotspots i Grækenland og Italien. De første blev operationelle i sommeren sidste år. Et hotspot, også kaldet et registreringscenter, er et sted, hvor man registrerer flygtninge og tager deres fingeraftryk.

Det er et af EU’s seneste tiltag vedrørende flygtningekrisen. Registreringen foregår i samarbejde mellem EU’s grænseagentur Frontex (grænseagentur), Europol, som er EU’s politisamarbejde, Eurojust, (EU’s samarbejde om juridiske anliggender) og EASO, (EU’s asylstøttekontor) og medlemsstaten, hvor registreringscenteret befinder sig.

Hotspot-centerne skal også varetage asylprocessen og først med dokumentation fra dem, kan asylansøgere rejse videre. Det skal gøre processen hurtigere og EU mener, at denne tilgang til flygtninge sørger for at beskytte de, der har ret til beskyttelse under international lov.

>> LÆS OGSÅ: “EU gennemtrumfer plan om fordeling af flygtninge”

Back To Top