fbpx skip to Main Content

EU tøver med reaktion mod ungarnsk regering

I denne uge har titusinder af ungarere demonstreret i Budapest mod den nye forfatning, som trådte i kraft ved årsskiftet og som indskrænker de demokratiske rettigheder. USA’s udenrigsminister Hillery Clinton har opfordret den ungarnske regering til at droppe de udemokratiske tiltag i den nye forfatning, mens kommentarerne fra EU-Kommissionen har været mere dæmpede.
”Det er et stort problem for EU, at man ikke er i stand til at holde orden i eget hus. (”¦) under gældskrisen ønsker ingen i Bruxelles at forholde sig til denne sag”, lyder en kritisk kommentar fra Marlene Wind, professor i statskundskab ved Københavns Universitet i Information. Og den franske udenrigsminister Alain Juppé har krævet, at Kommissionen griber ind. Omvendt mener MEP Bendt Bendtsen (K) ifølge Politiken, at det danske EU-formandskab skal blande sig udenom.

– EU’s pæne ord om demokrati klinger hult, når Kommissionen tøver med støtte til protester mod udemokratisk forfatning. EU skal under ingen omstændigheder diktere landes forfatninger, men det betyder ikke, at det er i orden at svigte forsvaret for demokrati og ytringsfrihed. Det gør EU desværre ofte, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU

Back To Top