fbpx skip to Main Content

EU truer dansk kontrol af østarbejdere

Når udenlandske virksomheder ønsker at få opgaver i Danmark, skal de registreres i et register. Dette register kaldes i daglig tale RUT-registret. RUT står for Registret for Udenlandske Tjenesteydere. Når en virksomhed ønsker at tage en opgave i Danmark, skal den indgive oplysninger om virksomheden, de medarbejdere der skal udstationeres og den opgave der skal udføres i Danmark.

Men den danske kontrol af udenlandske firmaer kan meget vel blive kendt ulovlig af EU.

“Det vurderer både en ekspert og beskæftigelsesministeriet, efter EU-Kommissionen har lagt sag an mod Belgien ved EU-domstolen. Landet der selv huser EU’s hovedkvarter, har et register, som alle udenlandske firmaer skal melde sig til, før de kan arbejde lovligt.

EU mener, at det belgiske register stiller udenlandske virksomheder dårligere. Og selvom der er enkelte forskelle mellem deres og det danske, er de i store træk ens.

– Sagen rummer fare for at lægge RUT-registret delvist ned, vurderer Klaus Pedersen, der er ekspert i østarbejdere

Den danske regering indsendte for nylig sin støtte til Belgien og slog fast, at ”sagen har principiel betydning for Danmark”.

Selvom op mod hvert andet udenlandske firma snyder med registret, er det begyndt at virke bedre. Derfor frygter byggefagforeningerne i BAT-Kartellet, at registret bliver kendt ulovligt.

– Hvis EU-Kommissionen kommer igennem med kravet mod Belgien, kan det få store, negative konsekvenser for RUT, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet.

Gunde Odgaard mener, at Danmark og Belgien har ret til at sikre, at udenlandske firmaer ikke snyder med skat og løn.

– Kommissionen burde forholde sig meget mere til det svindel og humburg, der findes, når virksomheder og personer flytter over grænser, siger han.

Det ventes at tage op mod to år, før EU-domstolen afsiger dom i sagen.” Det skriver Fagbladet 3F

Back To Top