fbpx skip to Main Content

EU-udspil om Atomkraft-sikkerhed møder kritik

Forslaget om nye sikkerhedsregler for atomkraft i EU er kommet i stand efter at Fukushima-katastrofen i Japan i 2011 rykkede spørgsmålet om sikkerhed op helt øverst på dagsordenen i EU. Der er i alt 132 atomkraftværker i de 14 medlemsstater, der benytter atomkraft.

Ifølge udspillet skal et multinationalt hold af sikkerhedsinspektører foretage sikkerhedsgennemgang af atomkraftværker med seks års mellemrum. Samtidig vil medlemslandene være forpligtet til at gennemføre en grundig sikkerhedstest af atomkraftværker mindst en gang hvert årti.

Forslaget har dog allerede mødt kritik, heriblandt fra Greenpeace, der ikke mener, at de foreslåede regler er i stand til at forhindre en katastrofe som den i Fukushima. De kritiserer blandt andet, at kontrollen i de nye regler stadig i hovedsagen vil ligge hos atomkraftindustrien og ikke hos en uafhængig myndighed ”“ noget som viste sig at være en af de ting, der var den underliggende årsag til, at Fukushima-katastrofen blev så stor, som den blev.

EU har siden 1958 satset kraftigt på atomkraft gennem EU-institutionen EURATOM og dermed bidrager Danmark også til atomkraft gennem sit EU-medlemskab.

Læs mere hos EUobserver her og læs mere om Greenpeaces kritik her.

Back To Top