fbpx skip to Main Content

EU vil betale klimabistanden med ulandsbistanden

Når de rige EU-lande lover at sende milliarder af kroner til den fattige del af verden som en del af en global klimaaftale, dækker det i virkeligheden over noget af et bluffnummer.
Disse oplysninger fremgår i følge den britiske ulandsorganisation Oxfam af et fortroligt EU-notat kaldet “strukturen for og elementer af udfaldet af København”, som Oxfam er kommet i besiddelse af.
Det betyder, at mange fattige lande i Afrika og Asien, som rammes hårdest af klimaforandringerne, ikke vil få den fornødne hjælp til at tilpasse sig klimaforandringerne og omlægge deres industri til mere bæredygtig energi. Samtidig vil midlerne til fattigdomsbekæmpelse være lang færre.

EU’s forhandlingstaktik med at overføre midler fra udviklingsbistanden til klimabistanden kan EU gøre sig skyldig i, at en global klimaaftale falder til jorden. De afrikanske lande har nemlig ikke tænkt sig at lade sig spise af med en status quo på støtte fra de rige lande. De afrikanske lande kommer til forhandlingerne med et krav om, at støtten skal øges, hvis de skal bakke op om en klimaaftale.
Sveriges EU-formandskab afviser imidlertid Oxfams udlægning af det lækkede EU-notat. Argumentet går på, at der er usikkerhed om, hvad der på forhånd kalkuleres med i nationale regnskaber, og hvad der således skal ses som nye og ekstra penge til ulandes klimahåndtering.

Talsperson for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari betegner det som pinligt, at EU ikke vil betale sin del af de penge, som ulandene har brug for til at klare klimaforandringerne. Ikke mindst på baggrund af det lækkede notats afsløring af, at EU vil tage klimabistand fra ulandsbistand:
– Så kan ulandene selv vælge mellem skolebyggeri og digebyggeri, eller om de helst vil dø af AIDS-epidemi eller klimaforandringer, konstaterer Rina Ronja Kari.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top