fbpx skip to Main Content

Vil EU have copyright på den fri debat?

Danskernes deling af artikler, musik og videoer på de sociale medier risikerer at blive udsat for censur med EU’s nye ophavsretsdirektiv. Værre end frygtet, mener Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen Mod EU.

EU-aftale om ophavret kan ramme almindelige menneskers debat på internettet.

 

En ting er sikkert.

Borgernes mulighed for at udtrykke sig frit på internettet bliver aldrig den samme efter EU’s aftale om et nyt direktiv for online-ophavsret blev indgået onsdag aften.

Af aftalen fremgår det nemlig, at indlæg og videoer som brugerne lægger på sociale medier som Facebook og Youtube fremover skal fjernes, med mindre der er afregnet copyright.

– Desværre ser det ud til, at resultatet af forhandlingerne er endnu værre end parlamentets oprindelige forslag, siger Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen Mod EU.

Hun uddyber:

– Der vil med det nye direktiv blive lagt store begrænsninger på, når man som bruger deler et link til en artikel. I dag er typisk overskrift, miniature billede, samt de første 2-3 linjer synlig. Men fremover skal også sociale medier indgå licensaftaler, hvis det skal kunne deles.

– Det risikerer at medføre en voldsom begrænsning på, hvad vi som brugere kan dele med hinanden på internettet. Det kan særligt ramme mindre hjemmesider, som gerne vil deles, netop for at tiltrække nye kunder, men som risikere en total blokade fra sociale medier, lyder vurderingen fra Rina Ronja Kari.

Ikke overraskende, så er det nye EU-initiativ blevet mødt med protester over hele verden. En underskriftindsamling imod direktivet er blevet underskrevet af flere end 4 millioner mennesker.

Læs mere og skriv under på “Stop the censorship-machinery! Save the Internet!” her. 

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top