fbpx skip to Main Content

EU vil være en global magtfaktor

Der var på mødet i FN, i denne uge, stillet forslag om at tildele EU flere af de samme rettigheder som medlemslandene i FN råder over. Således skulle EU-præsidenten, Herman Van Rompuy, tildeles ret til at adressere FN’s generalforsamling på samme måde som bl.a. den amerikanske præsident Barak Obama. Forslaget ville ligeledes tildele EU lov til at fremsætte forslag, ændringsforslag, cirkulere dokumenter og rejse bemærkninger til forretningsordenen, ligesom forslaget indebar oprettelsen af et ekstra sæde til EUs udenrigsminister Catherine Asthton.

Forslaget blev mødt med kritik fra et flertal af medlemmerne af FN og endte med at blive udskudt til et senere tidspunkt. Specielt udviklingslande med regionale sammenslutninger satte spørgsmålstegn ved, hvorfor EU, som regionalt samarbejde, i modsætning til bl.a. Den Afrikanske Union, Den Sydamerikanske Union og Det Caribiske Fællesskab, skulle tildeles yderligere rettigheder.

Rationalet bag forslaget var et klart ønske om at styrke EU’s profil på den globale scene. Noget som kommissionsformanden Manuel Barroso også adresserede i hans “State of the Union”-tale i sidste uge.

”“ Jeg er utålmodig efter at se EU spille en rolle i globale forhold, der svarer til vores økonomiske betydning, sagde Barroso blandt andet.

Kommissionsformanden beskrev desuden nødvendigheden af en fælles forsvarspolitik, hvis EU skal blive en global magtfaktor.

”“ Vi gør fremskridt med en fælles udenrigspolitik, men lad os ikke gøre os nogen illusioner: Vi får ikke den betydning, vi har behov for ude i verden uden en fælles forsvarspolitik. Efter min mening er øjeblikket nu inde til at tage den udfordring op, sagde han

Læs mere hos bl.a EUobserver.com – klik her

Back To Top