fbpx skip to Main Content

EUD skifter navn

Den EU-kritiske alliance EUD har afholdt årsmøde i weekenden på Åland, hvor over 20 deltagere fra 11 lande deltog.

EUD blev oprettet på initiativ af JuniBevægelsen i 2005. Da var navnet EUDemocrats eller EUD (hvilket dengang stod for Alliance for a Europe of Democracies).I januar 2009 overtog Sören Wibe fra Junilistan i Sverige formandsposten efter Hanne Dahl fra JuniBevægelsen. Han kontaktede Folkebevægelsen mod EU, som blev medlem i 2010.

– Folkebevægelsen stillede to krav til EUD. Dels skulle det ikke opfatte sig som et parti, men som en alliance. Og dels skulle alliancen både omfatte både EU-kritikere og EU-modstandere, forklarer kampagnekoordinator i Folkebevægelsen mod EU Lave Broch, som deltog på årsmødet i weekenden.

– Det nye navn, som vi besluttede i weekenden, træder først i kraft fra årsskiftet og gør kursændringen endnu mere klar. Navneskiftet skal vise, at EU ikke er omdrejningspunktet for EUD, det er Europa. Og vi mener ikke, at EU er demokratisk.

Lave blev genvalgt som næstformand for EUD og Patricia McKenna fra irske Peoples Movement blev genvalgt som formand. Hun overtog formandsposten efter, at Sören Wibe afgik ved døden i december 2010.

EUD besluttede også at sætte fokus EUs centralisering, Barrosos planer og konsekvenserne for EUs medlemslande. Finanskrisen og euroen har ligeledes alliancens opmærksomhed. Og i det kommende år vil øjnene især være rettet mod Letland, som står overfor en indmeldelse i euroen, og udviklingen i Danmark.

Læs mere om EUD ”“ klik her!

Back To Top