fbpx skip to Main Content

Euro-zone til Grækenland: Find 325 mio. euro NU!

Igår sendte Euro-zonens finansministre den græske finansminister, Evangelos Venizelos, hjem med et krav om, at Grækenland skal finde 325 milllioner euro som kan barberes fra det offentlige budget indenfor de næste seks dage.

Kravet er en ny betingelse for at få udbetalt den nye lånepakke på 130 millioner euro, som er en del af den spare-plan, der er blevet indgået mellem Grækeland og Troikaen: EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond.

Kravet kommer altså tre dage før, at det græske parlamentet skal tage stilling til spare-planen på søndag. Derudover er der yderligere to nye krav:

For det første, skal det græske parlament godkende aftalen på søndag. For det andet, skal de græske politikere love, at man faktisk gennemfører de bebudede besparelser – også efter parlamentsvalget i april.

Aftalen møder dog modstand internt i den græske koalitionsregering.

Igår trak den socialistiske vice-beskæftigelsesminister Yannis Koutsoukos sig fra sin post, og idag trak en hans partikammerater i Pasok sig fra det græske parlament, Pavlos Stasinos. Begge med begrundelsen om at spare-kravene er for voldsomme for den græske befolkning.

Også i regeringens højrefløj møder spare-kravene modstand. George Karatzaferis, der er leder af partiet Laos, har forklaret de øvrige partiledere i regeringen, at han ikke kan stemme for spareplanen. Han mener ifølge nyhedsbureauet AFP, at Grækenland er blevet “ydmyget”.

De græske fagforeninger har iværksat generalstrejke mod spare-planen, og i øjeblikket foregår der voldsomme kampe i Athen mellem demonstanter og politi. Ifølge The Guardian vil demonstranterne have Grækenland ud af Euroen.

Folkebevægelsens Søren Søndergaard har stor sympati for demonstranternes krav: “For det er første er aftalen fuldstændig umenneskelig. Den vil koste 150.000 jobs i det offentlige og reducere minimumslønningerne med 22 pct. Samtidig er den et angreb på enhver form for demokrati. Aftalen er blevet indgået imellem EU, Den Europæiske Centralbank og IMF på den ene side – og en regering på den anden side, som er udpeget af de tre selvsamme institutioner” siger han, til NYT FRA EU-FRONTEN.

Back To Top