fbpx skip to Main Content

– Euroen er dømt til at dø

Euroen fik hårde ord med på vejen af flere oplægsholdere, da Skagen fondenes nytårkonference op til weekenden.

“Euroen er en junk valuta. Jeg har aldrig brudt mig om euroen. Den Europæiske Monetære Union er bygget på et svigtende grundlag. Jeg er ikke sikker på, om euro-området vil se ud som det gør i dag omi fem til ti år. Den eneste grund til at holde på euroen er, at alternativerne kan være værre”, sagde Chen Zhao, lederen af det prestigefyldte canadiske analyseinstitut BCA Research.
Zhao mener, at arbejdskraften mangler mobilitet og forskellene i de finansielle systemer i euroområdet er for store til, at en valutaunion kan overleve.
“Euroen vil altid være for dyr for nogle lande og for billig til andre lande,” sagde Zhao og fremhævede Portugal, Irland, Grækenland og Spanien som lande, der lider under euroen.
“Havde landene haft egne valutaer, ville valutaen være blevet svækket under de økonomiske vanskeligheder. Formentlig så meget som mellem 60 og 80 procent. Men det ville have hjulpet dem hurtigere ud af krisen”, sagde Zhao.

Felix Zulauf, stifter og ejer af det schweiziske investeringsfirma Zulauf Asset Management, tegnede også et dystert billede af eurounionens fremtid.
“Historien har vist at der aldrig har været en valutaunion som overlevede over en længere periode”, sagde han og tilføjede at en måde et kollaps måske kunne undgåes for euroen var en opdeling af i et A-hold og et B-hold. Men han tror ikke på, at det kan gennemføres.


Læs hele artiklen i den norske avis Dagens Næringsliv – klik her!

Back To Top