fbpx skip to Main Content

EUs lobbyregister fyldt med fejl og mangler

Alter-EU, der er en sammenslutning af græsrodsorganisationer, der arbejder for gennemsigtighed og demokratisering af EU-institutionerne, offentliggjorde i dag en rapport om EUs frivillige lobbyregister.

Undersøgelsen viser, at registret over lobbyister er dybt mangelfuldt og vildledende. Over 100 selskaber, som det vides er lobby-aktive, er slet ikke opført i registret. Det gælder for eksempel multinationale firmaer såsom Adidas, Apple, General Motors Europe, Heineken, Porsche, Rio Tinto, Disney, Shanks Group, SAP, Time Warner, Nissan, and Northrop Grumman.

Der mangler også en række store banker i registret, heriblandt Banco Santander, BBVA Group, Belfius (tidligere Dexia), la Caixa, Erste Group Bank, Goldman Sachs, HSBC, Nomura, Nordea, Rabobank, Royal Bank of Scotland, Swedbank og UBS.

For tiden er lobbyregistret i gang med at blive evalueret, men hidtil har særligt kommissionen ikke været klar til at forbedre registret ved for eksempel at gøre registret obligatorisk for lobbyister.

Folkebevægelsen mod EU arbejder løbende på at skabe mere gennemsigtighed:

– Det her viser med al tydelighed, at lobbyismen desværre har noget nær frit spil i EU. Det er et stort demokratisk problem, at lobbyismen foregår i det mørke og at politikere og lobbyister, dermed ikke er nødt til, at stå til ansvar for hvad de laver.

– Derfor arbejder vi også på at forbedre lobbyregistret, blandt andet ved at gøre det obligatorisk for lobbyister at melde sig til registret.

Læs mere hos EUobserver her og læs hele rapporten fra Alter-EU her.

Back To Top