fbpx skip to Main Content

EU’s politikker krænker menneskerettighederne

EU er på ingen måde garant for menneskerettighederne, hverken for sine egne borgere eller for flygtninge. Det er på høje tid at gøre op med illusionen om, at EU er en organisation for fred og menneskerettigheder.

Af Rina Ronja Kari, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

EU har haft held til at markedsføre sin hårde flygtningepolitik og militære oprustning af de ydre grænser, så mange europæere mener, at det er en forudsætning for, at unionen kan sikre menneskerettighederne for sine egne borgere.

Men intet kunne være længere fra sandheden, for EU’s flygtningepolitik er på ingen måde foreneligt med menneskerettighederne. Samtidig krænker EU også sine egne borgeres rettigheder, men mere herom senere.

Militær sættes ind mod folk i nød

EU indsætter bevæbnede soldater, der skal holde bådflygtninge ude af Europa. De flygtninge der heldige nok til at overleve sejlturen og nå frem til kysten, bliver sendt i store teltlejre, hvor de skal leve under ydmygende og kummerlige forhold.

Herfra risikerer flygtningene at blive sendt til Tyrkiet, som EU har betalt for at tage imod dem, selvom landet systematisk krænker menneskerettighederne. Denne aftale vil EU nu i kopiere i Libyen, der er midt i en borgerkrig og har endnu værre overgreb af menneskerettighederne.

Resultatet bliver at flere og flere flygtninge går under jorden. Vi har set resultatet med de uledsagede børn i slumlejrene i Calais og de unge flygtninge i Grækenland, som har måttet prostituere sig for at overleve. EU har mistet grebet om en situation, som kunne være håndteret langt mere hensigtsmæssigt.

Hård kritik af FN, Europarådet og NGOer

EU’s politik får hård kritik af Europarådet, FN og NGO’er som Amnesty International, Humans Rights Watch og Læger uden Grænser, fordi de mener, at den er i strid med menneskerettighederne.

Imidlertid er EU’s umenneskelige politikker ikke kun rettet mod flygtninge og migranter. I millioner af EU-borgere er også blevet ramt.

EU’s traktater binder landene til en nyliberal politik, der fører til voldsomme sociale nedskæringer. En politik, som også har fået hårde ord med på vejen fra Europarådet. 23 millioner EU-borgere er arbejdsløse og 25 millioner børn lever i fattigdom.

I lande som Grækenland og Spanien har EU’s nedskæringsdiktater betydet, at tusindvis af mennesker lever på gaden, og at regeringerne ikke kan sikre de mest grundlæggende sociale rettigheder for deres borgere.

Befolkninger, der ønske at bryde med denne politik, bliver med lynets hast banket på plads af EU med økonomisk straf. Til gengæld bliver det sjældent til andet end højtsvungne ord, når medlemslande som Polen, Ungarn eller for den sags skyld Danmark kommer i konflikt med konventionerne.

EU’s politik er altså direkte med til at føre til krænkelser af både EU-borgeres og flygtninges basale rettigheder.

Jeg ved godt, at EU ynder at fremstille sig selv som Europas garant for fred og menneskerettigheder, men dette billede ligger meget langt fra sandheden. Det er på høje tid, at vi får gjort gøre op med dette fejlagtige glansbillede af EU.  

Rettigheder for EU er nemlig kun rettigheder, så længe de gavner de økonomiske interesser, som unionen er bygget for at forsvare.

(Dette indlæg har været bragt i Nudem)

Back To Top