fbpx skip to Main Content

Faglige på gaden mod EU-USA forhandlinger

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] I denne uge fortsætter forhandlingerne mellem EU og USA om en såkaldt frihandelsaftale, den såkaldte TTIP. Samtidig vokser den faglige modstand mod aftalen, som store dele af den europæiske fagbevægelse frygter, vil føre til mere marked og yderligere lægge pres på de faglige rettigheder.

Onsdag sætter det Alter Summit sammen med andre organisationer spot på aftalen på en konference i Bruxelles, som bliver fulgt af en demonstration torsdag foran EU Kommissionens departement for handel.

Alter Summit mener, at TTIP repræsenterer et angreb på både de sociale, økonomiske og miljømæssige standarder, som først og fremmest bliver drevet frem at det store erhvervsliv, som ønsker yderligere dereguleringer og privatiseringer.

– Det som er på spil er alt for eksplosivt til at blive debatteret offentligt, derfor foregår forhandlingerne bag lukkede døre mellem regeringer og ”big business,” men almindelige er henvist til lækkede dokumenter med chokerende planer, hedder det i indkaldelsen til demonstrationen.

Arrangørerne peger især på planerne om, at ”firmaer skal have mulighed for i lukkede voldgifter at sagsøge regeringer, som står i vejen for at indkassere fremtidige profitter,” skriver de, med henvisning til den såkaldte investor-stat konfliktindretning som skal håndtere uoverensstemmelser og konflikter mellem investorerne og den enkelte stat det investerer i.

Dette instrument, som forkortes til ISDS (Investor-State Dispute Settlement) henviser konflikter til specielle retsorganer uafhængige af de nationale domstole.

(…)

Læs mere hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top