fbpx Skip to content

Flertal mod retsundtagelsen

Altinget.dk har offentliggjort en måling foretaget af A&B Analyse, hvor 44 pct. svarer ja til afskaffelse af retsforbeholdet, mens 36 pct. vil bevare det. Altinget.dk fortæller, at europaminister Nicolai Wammen (S) og EU-ordfører Sofie Carsten Nielsen (R) er begejstret, mens Dansk Folkepartis EU-ordfører Pia Adelsteen ser det som en udfordring.

Folkebevægelsen klar
Målingerne omkring dette forbehold har skiftet gennem tidens løb. 15. november sidste år offentliggjorde Jyllands-Posten f.eks. en måling foretaget af Rambøll, hvor 45,1 pct. ville bevare retsforbeholdet, mens 33,7 pct. ville afskaffe det. Derfor er Folkebevægelsen ikke så bekymret for den seneste måling.
– Meningsmålingerne viser skiftende resultater. De nye tal viser selvfølgelig, at vi ikke kommer sovende til bevarelse af retsundtagelsen. Folkebevægelsen mener, at en kommende folkeafstemning bør være om finanspagten – ikke om retsundtagelsen. Men beslutter regeringen sig for det sidste, er vi klar, udtaler talsperson for Folkebevægelsen mod EU Johanne Langdal Kristiansen.
Folkebevægelsen udgav omkring årsskiftet en opdateret udgave af pixibogen “EU’s overnationale retspolitik”“ og Danmarks retsundtagelse” og den EU-kritiske tænketank Ny Agenda udgav i april rapporten “EUs retspolitik – det danske fobehold”, så tilhængerne af retsundtagelsen er for længst begyndt at klæde sig på til diskussionen.

Liberal Allince fortsat bekymret
Nicolai Wammen og Sofie Carsten Nielsen skal da heller ikke regne med, at det kun vil være Folkebevægelsen mod EU, DF og Enhedslisten, der vil forsvare retsundtagelsen ved en eventuel folkeafstemning. Liberal Alliances EU-ordfører Merete Riisager bekræfter overfor Nyt fra EU-fronten, at hendes parti fortsat diskuterer deres holdning til spørgsmålet:
– Vi er positive overfor politisamarbejde på tværs af grænserne. Men når det handler om det civil- og strafferetlige, så er vi bekymret. Det kan godt undre mig, at man i de EU-ukritiske partier kan have et blindt punkt her. Vi er jo nødt til at diskutere, hvordan den danske befolkning skal sikres retssikkerhedsmæssigt, siger Meret Riisager og tilføjer:
– De EU-ukritiske poliitikere taler meget om, at vi skal være bedre til at tale om EU. Men når handler om de vanskelige sider af EU, ville det klæde dem også at diskutere det.

Læs målingen på Altinget.dk – klik her!
Læs pixibogen “EU’s overnationale retspolitik”“ og Danmarks retsundtagelse” med 11 påstande og svar om EU’s overnationale retspolitik og den danske retsundtagelse samt forord af advokat og tidl. MF Bjørn Elmquist. Klik på pdf-ikonet eller bestil den på tlf 35 36 37 40 eller via hjemmesiden – klik her!
Læs rapporten “EUs retspolitik – det danske fobehold”fra tænketanken Ny Agenda – klik her!

Back To Top