fbpx skip to Main Content

Fogh Rasmussen: EU skal være en militær-magt

af Dennis O’Brien & Mads Hadberg

NATO’s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, var forbi EU-parlamentet for at diskutere et øget EU militærbudget med de nationale parlamenter og EU’s udenrigspolitiske udvalg, AFET.

Den tidligere danske statsminister ser med dyb skepsis på, hvor, ifølge ham, få midler EU bruger på militær. Ifølge ham mangler EU styrken til at være en såkaldt ‘hård magt’, altså en aktør der har stor militær kapacitet. EU skal være en global aktør frem for en global observatør. Det kan kun ske ved en øget prioritering af den militære kapacitet. En økonomisk krise bør ikke forhindre dette, sagde den tidligere statsminister.

På Rådsmødet i december skal EU-landene for første gang siden økonomiske krises start tale om militære kapaciteter. Rådsmødet skal bruges til at vise, at EU har viljen og evnen til at handle, udtrykker den tidligere statsminister. Samtidig sagde generalsekretæren direkte:
“Den vigtigste beslutning EU skal træffe til december, er at EU skal bruge flere penge på militære kapaciteter. EU bør fremover være en militær hard-power i stedet for en soft power. Alt andet er varm luft”.

Det udenrigspolitiske udvalg var generelt enige i, at EU skulle styrke dets militære kapacitet og blive en global militær aktør – gerne med ensrettede regler for udgifter til militær. Sidste år modtog EU Nobels Fredspris for “at have medvirket til at fremme fred og forsoning”.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top