fbpx Skip to content

Folkebevægelsen mod EU: Repræsentativ måling viser danskerne delte i spørgsmålet om EU-medlemskab

En repræsentativ meningsmåling lavet af Sentio i perioden 24. januar til 27. januar 2020 viser, at danskerne er delte i EU-spørgsmålet, hvis der opstilles et nordisk alternativ til EU-medlemskabet.

Meningsmålingen viser, at 39 % af danskerne ønsker et fortsat EU-medlemskab, mens 39 % af danskerne foretrækker et nordisk forbund. 22 % af danskerne er i tvivl, om de ønsker EU-medlemskab eller et nordisk forbund.

”Danskerne er slet ikke så EU-glade, som flere af EU-tilhængerne påstår. Når man taler om at være for eller imod EU, er det helt nødvendigt også at diskutere, hvordan samarbejde med andre lande ellers kan foregå. Når man inddrager alternativer i diskussionen, er danskerne faktisk ret EU-skeptiske” siger Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU.

I Folkebevægelsen mod EU støtter vi et tættere nordisk samarbejde som en del af Danmarks alternativer til EU. Vi synes derfor, at det er skønt, at så mange danskere støtter et nordisk forbund i stedet for EU. Når vi desuden tænker over, at der den seneste tid har været mange skræmmehistorier i danske medier om Storbritanniens fremtid uden for EU, og at intet folketingsparti har sat det nordiske alternativ til EU på den politiske dagsorden, så er dette et imponerende resultat,” tilføjer Susanna Dyre-Greensite.

Lave K. Broch, der er medlem af Folkebevægelsen mod EU’s forretningsudvalg, er også glad for resultatet i meningsmåling og tilføjer: ”I Folkebevægelsen mod EU er vi sikre på, at et tættere nordisk samarbejde ikke kun vil være gavn for Danmark og Norden men også for verden. Et tættere nordisk samarbejde kan give Norden en stærkere stemme i verden, og i fællesskab kan vi f.eks. bedre forsvare den nordiske samfundsmodel, klimaet og miljøet. Norden er i øvrigt samlet set Danmarks største eksportmarked. Derfor har det nordiske samarbejde også stor økonomisk betydning for Danmark.”

Et flertal af mændene er tilhængere af EU, og et flertal af kvinderne er tilhængere af et nordisk forbund. Der er dog flere kvinder, som er i tvivl. 31 % kvinderne ved således ikke, om de støtter et dansk EU-medlemskab eller et nordisk forbund. For mændene er dette tal kun 14 %.

Meningsmåling om EU-medlemskab
”Hvis der kunne etableres et nordisk forbund bestående af Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige med fælles politik inden for en lang række områder f.eks. miljø, retspolitik og udenrigspolitik samt handelsaftaler med EU og andre lande – og du fik valget mellem, at Danmark skulle indgå i det nordiske forbund eller være medlem af EU. Hvad ville du så stemme for?”*
EU-medlemskab Nordisk Forbund Ved Ikke
39% 39% 22%
*Den statistiske usikkerhed er cirka 3.1%

 

For yderligere informationer kontakt venligst:

Susanna Dyre-Greensite tlf. 53 78 08 18 og e-mail: susanna@folkebevaegelsen.dk

Lave K. Broch tlf. 28 92 21 27 og e-mail: lave@broch.dk

Back To Top