fbpx skip to Main Content

Frivilligt “lobbyregister” på vej

“Transparency register” er den engelske term, der beskriver det register, der nu er undervejs. Der er nemlig ikke tale om et obligatorisk register, men derimod et frivilligt “åbenhedsregister” over lobbyister, som søger at påvirke beslutningsprocesserne i EU.
Professor i statskundskab ved Århus Universitet, Gert Tinggaard Svendsen, udtaler i dagens Information, at et frivilligt register ikke sikrer mod brodne kar. EU-parlamentariker Dan Jørgensen (S), mener derimod at registeret er “et kæmpe skridt fremad” og påpeger at det vil blive sværere at være lobbyist i EU, hvis man ikke registrerer sig som lobbyist, skriver metroXpress i dag.

Kenneth Haar fra lobbyovervågningsorganisationen “Corporate Europe Observatory” har fulgt udviklingen af registeret tæt. Han udtaler til Nyt Fra EU-Fronten:
– Der er især ét fremskridt i pakken, nemlig at lobbyisterne nu skal være registreret før de kan få adgangskort til EU-parlamentet. Men det er nu ikke så svært at få armene ned. Parlamentet afviste f.eks. et forslag om at der skal gøres klart rede for, hvem der betaler lobbyisterne og hvor meget. Der er stadig lang vej igen, før der er ægte åbenhed om lobbyisternes arbejde i Bruxelles.

Der anslås at være 15-20.000 lobbyister i Bruxelles.

Læs også Søren Søndergaards blog om bestikkelsesskandalen i EU-parlamentet: Politik som forretning (uge 13)

Back To Top