fbpx skip to Main Content

Gå foran i EU med forbud mod hormonkemi

TAENK.DK: [uddrag] Producenterne bag 52 kosmetikbrands på det danske marked har nu bevist, at man ikke behøver at bruge hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og plejeprodukter.
De har efter massivt forbrugerpres udfaset 17 stoffer, som findes i den farligste kategori 1 på EUs liste over stoffer, der har hormonforstyrrende effekt.
Det stigende antal produkter uden hormonkemi er en sejr for forbrugerne.
”Det betyder, at forbrugerne nu har langt flere kosmetikprodukter uden hormonforstyrrende stoffer at vælge imellem. Det er meget positivt og et glimrende eksempel på, at pres fra forbrugerne virker,” siger direktør i Forbrugerrådet Rasmus Kjeldahl.

(…)

Det øgede fokus på hormonkemi har haft effekt på politikerniveau. I 2010 forbød Danmark først stoffet bisphenol a, som blandt andet blev brugt i sutteflasker. Senere i 2011 gik det samme vej med de to parabener, ethylparaben og butylparaben, i produkter til små børn.
Siden har EU fulgt det danske eksempel og forbudt bisphenol a i sutteflasker. Forbud mod de to parabener diskuteres desuden i øjeblikket i EU.

(…)

De 17 hormonforstyrrende stoffer er i dag tilladt at bruge i kosmetik og plejeprodukter, men Forbrugerrådet ønsker, at Danmark helt skal forbyde hormonforstyrrende stoffer i såvel kosmetik som andre forbrugerprodukter.
”Ud fra et forsigtighedsprincip bør vi forbyde de 17 stoffer i kosmetik og i andre forbrugerprodukter, og så må det være op til producenterne bevise, at produkterne ikke er farlige.
Det er positivt at virksomhederne, på trods af at der ikke er et forbud mod stofferne, har udvist forsigtighed. Og det viser, at det er muligt at lave kosmetik og plejeprodukter uden disse stoffer. Der findes alternativer, så stofferne er fuldstændig unødvendige,” siger direktør i Forbrugerrådet, Rasmus Kjeldahl.

Læs hele artiklen hos Forbrugerrådet – klik her!

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top