fbpx skip to Main Content

Grækenland: EU-nedskæringer vedtaget

Onsdag over middag vedtog et lille flertal i det græske parlament den spareplan, som den socialdemokratiske regering har foreslået efter krav fra EU. Blev pakken ikke vedtaget, vil EU ikke hjælpe med lån, som den græske regering kan bruge til forfalden gæld. 155 stemte for, mens 138 stemte imod planen som i perioden 2011-2015 vil betyde nye skatter for 105 milliarder kroner og besparelser på 107 milliarder kroner indenfor bl.a. sociale ydelser, offentlige lønninger og sundhedsbudgetter.

– Der er tale om lån, der skal bruges til at betale dyrt forrentede gældsposter til banker i ikke mindst Tyskland og Frankrig, som åbenlyst har spekuleret i og tjent på den græske tragedie. Lånet gavner ikke den græske befolkning, der tværtimod skal betale dyrt med de sparekrav og forringelser, som EU har betinget sig, udtalte MEP Søren Søndergaard, da EU-topmødet vedtog den nye lånepakke i sidste uge.

Græsk fagbevægelse har gennemført en omfattende 48-timers generalstrejke, mens parlamentet behandlede nedskæringerne. Titusinder har deltaget i store demonstrationer ikke mindst i hovedstaden Athen, hvor 5000 betjente var udkommanderet, der gik hårdhændet til værks. En protestkoncert på den central Syntagma-plads blev således i dag omringet af politiet og overdynget med tåregas, som har skadet hundreder af mennesker.

Læs mere på bl.a. EUObserver.com – klik her!

Back To Top