fbpx skip to Main Content

Grækenland på vej mod bankerot

Offentligt tøver EU-medlemslandenes regeringschefer med at sige, at Grækenlands bankerot uundgåeligt. Men bag lukkede døre er det ingen hemmelighed, at det meget vel kan blive realiteten inden længe. Således udtaler tyske forhandlere, at en kontrolleret græsk statsbankerot er et krav, hvis Tyskland skal pumpe flere penge i EU’s redningsfond.

Den Internationale Valutafond er tilsyneladende villig til at holde Grækenland oven vande, indtil opjusteringen af EU’s redningsfond er på plads. Konkret er der tale om at femdoble redningsfonden fra ca. 400 milliarder til 2 billioner euro. Samtidig indebærer redningsplanerne en bankpakke, der kan understøtte bankernes likviditet. Bankpakken skal finansieres af finanssektoren selv, men også via EU’s redningsfond og medlemsstaternes egne kasser..

Forhandlingerne foregår ikke kun gennem Den Internationale Valutafond, men også bilateralt mellem Tyskland og Frankrig.

Officielt underkender EU, at Grækenland er på vej mod bankerot, og at der skulle være behov for at styrke EU’s redningsfond. Således udtaler Amadeu Artafaj-Tadio, økonomisk talsperson for EU:

– Dette er en stor blanding af forskellige rygter, vi har set i Washington og Athen. Vi har ingen oplysninger om dette. Tallene lyder massive i mine ører. (…) Vi har hørt diskussioner fra vores internationale partnere om, hvordan vi yderligere kan fremme EU’s redningsfond, men jeg vil ikke forudsige i forhandlingerne om dette spørgsmål. Indtil videre er der ingen formelle diskussioner om en sådan mulighed.

Læs mere om græsk bankerot og hemmelige forhandlinger på The Guardian

og EUobserver

Back To Top