fbpx skip to Main Content

Handelsunion mellem EU og USA kan koste borgerne dyrt

E ny rapport afslører, at europæiske skatteydere allerede har betalt mindst kr. 26.000.000.000 til private investorer gennem en mekanisme i internationale handelsaftaler.

Mekanismen ”“ kendt som investor-stat tvistbilæggelse (ISDS) ”“ vil blive mere udbredt, hvis EU’s handelsaftaler med Canada og USA går igennem som planlagt.

En ny analyse fra Friends of the Earth Europe viser, i hvilket omfang særlige rettigheder til investorer i handelsaftaler har tilladt virksomheder at sagsøge europæiske regeringer ved hemmelige domstole.

Dette fænomen risikerer at vokse dramatisk med EU’s handelsaftaler med Canada (CETA) og USA (TTIP). Med TTIP vil 47.000 nye amerikanske firmaer få mulighed for at bruge ISDS.

Investor-stat tvistbilæggelse (ISDS) giver virksomheder mulighed for at søge erstatning fra regeringer, hvis nye love kommer i vejen for det forventede afkast af deres investeringer.

Polen har udbetalt de største summer efter at have indgået forlig for knap kr. 15.000.000.000 med Eureko, et hollandsk forsikringsselskab.

Der er udbredt folkelig modstand mod særlige rettigheder til investorer. Som følge af kritikken af ISDS, blev EU-Kommissionen tvunget til at afholde en offentlig høring tidligere på året, hvor op mod 140.000 af de 150.000 besvarelser udtrykte et klart nej til ISDS.

Det endelige resultat af høringen er endnu ikke offentliggjort af EU-Kommissionen.

Læs mere om rapporten her.

Back To Top