fbpx Skip to content

Håndværksmestre dødtrætte af unfair konkurrence fra øst

Ugebrevet A4: [uddrag] NOK ER NOK Siden der i 2004 blev åbnet for østeuropæiske håndværkere, har fagbevægelsen kæmpet mod ud­huling af løn og arbejdsvilkår. Nu lader håndværksmestrene også til at have fået nok. I en ny undersøgelse foretaget af analysefirmaet Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4 giver 3 ud af 4 mestre udtryk for, at konkurrencen fra østeuropæerne er uretfærdig.

Den ofte lave løn til østeuropæerne er for de fleste mestre et afgørende problem. Hele 76 procent af mestrene i undersøgelsen mener, at udenlandske håndværkere er med til at sætte løn og arbejdsvilkår under pres. Mestrene kan bare se til, mens ordrerne går dem forbi og i stedet bliver givet til firmaer, der kan tilbyde en langt lavere pris på grund af lavere lønudgifter.

Malermester Leon Pedersen fra Vestsjælland er en af de frustrerede håndværksmestre:

»Jeg har været på pladser, hvor de udenlandske håndværkere er gået for 60-80 kroner i timen. Når vi andre skal give en timeløn, der ligger over 100 kroner i timen, kan vi jo ikke være med mere. Hvordan skal vi andre kunne konkurrere med det,« spørger han.

Tømrermester Jørgen Spange Thomassen fra Storkøbenhavn, er også træt af situationen:

»Der er ikke noget problem, hvis man ansætter folk på ordentlige vilkår, uanset hvor de kommer fra. Men det sker bare ikke særligt ofte, og så får man et sjak, der kører rundt og tager arbejde ved at underbyde på lønnen.«

Mestrenes store arbejdsgiverorganisation Dansk Byggeri meddeler, at man ikke ønsker at kommentere resultaterne af Ugebrevet A4’s undersøgelse på grund af de igangværende overenskomstforhandlinger. Hos interesseorganisationen Håndværksrådet, er holdningen til problemet dog klar. Her siger leder af Erhvervspolitisk Afdeling Anne Holm Sjøberg:

»De østeuropæiske firmaer udgør et kæmpe og stigende problem inden for byggeriet. Vi hører fra mange af vores medlemmer, at de føler sig udsat for unfair konkurrence på blandt andet lønninger, dårlig sikkerhed og unddragelse af skat,« siger hun og fortsætter:

»Når mange mestre siger, at nu må der gøres noget, så hænger det sammen med, at Østaftalen blev ophævet 1. maj 2009. Siden da har firmaerne fra Østeuropa kunnet arbejde frit i Danmark, og mestrene oplever, at firmaerne på mange kringlede måder omgår danske regler om blandt andet sikkerhed på byggepladserne og skattebetaling.«

Læs hele artiklen i LO’s Ugebrevet A4 – klik her!

Back To Top