fbpx skip to Main Content

Historisk forspring for norsk nej-side

Opinionsinstituttet Sentio har i mange år spurgt de norske vælgere om, de ønsker medlemskab af EU. I weekenden ”“ op til Norges national- og uafhængighedsdag 17. maj ”“ kunne de offentliggøre deres hidtil højeste nej-tal i en meningsmåling foretaget for dagbladene Nationen og Klassekampen. 56,9 pct. vil stemme nej til EU, som kun 30,3 pct. ønsker medlemskab af.

I dag – dagen efter nationaldagen – offentliggør det borgerlige EU-positive dagblad Aftenposten en ny meningsmåling med endnu større nej-flertal. Her vil 62 pct. stemme nej, mens kun 26 pct. vil stemme ja. Sorteres tvivlerne fra, er det 70 pct. nej og 30 pct. ja. I følge Aftenposten har nej-siden ikke været stærkere siden 1993.

– Folk ser, at der er kaos og kæmpeproblemer i EU, og de priser sig lykkelige over, at vi ikke er med, siger Heming Olaussen, leder af Folkebevægelsens norske søsterorganisation Nei til EU, med henvisning til gældsproblemer, krisepakker og pres på euroen.
Olaussen noterer sig en historisk god måling for EU-modstanderne med flertal mod norsk medlemskab uanset alder, køn, bopæl, indtægt, uddannelse, husstandsstørrelse og partipolitisk tilhørsforhold ”“ undtagen blandt Høyres vælgere, hvor 56 pct. stadig er for medlemskab.
– Det viser, hvor isoleret Høyre er. Det er kun dem og Europabevægelsen, der vil have Norge ind i EU, siger Olaussen til dagbladet Nationen.

Læs mere på…
Dagens Nyheters hjemmeside (om målingen i Aftenposten) – klik her!
Nationens hjemmeside ”“ klik her!
Nei til EUs hjemmeside ”“ klik her!

Back To Top