fbpx skip to Main Content

Holland kan give lussing til euroen

Af Magnus Harkjær

Euroen kan få endnu et slag, når stemmerne i det hollandske parlamentsvalg onsdag aften begynder at blive talt op.

Kritikken af EU er nemlig vokset voldsomt under valgkampen, og indtil for få uger siden lå det stærkt EU-kritiske socialistparti SP til at blive landets største.

Siden er det delvist lykkedes det liberale parti VVD og det socialdemokratiske PvdA at fjerne hollændernes fokus fra kritikken af EU til en økonomisk debat omhandlende blandt andet pension.

I øjeblikket er der dødt løb mellem venstre- og højrefløjen, og derfor spår flere kommentatorer, at man i stedet vil se en samlingsregering arbejde sammen over midten.

Fortsat kritik af EU

Selvom det EU-kritiske parti SP er gået tilbage i meningsmålingerne i løbet af valgkampen, er der dog fortsat stor opbakning til partiet fra de mange hollændere, der præcist som deres naboer andre steder i Europa har rejst en vigtig og fair kritik af EU.

SP’s leder Emile Roemer mener, at Holland skal opgive at følge EU’s regler om en stram finanspolitik og i stedet bruge flere offentlige midler på at skabe vækst. Får Roemer det valg, SP’s vælgere håber på, vil jorden for alvor brænde under de EU-venlige kræfter i Holland.

Uanset valgets resultat kan politikkerne i Holland ikke sylte diskussionen om EU, når en ny regering skal sammensættes.

Valget kan derfor vise sig at blive aldeles sigende for resten af den europæiske fremtid.

Back To Top