fbpx Skip to content

Icesave-veto påvirker islandsk EU-ansøgning

Tirsdag meddelte den islandske præsident Olaf Ragnar Grimsson, at han ikke vil underskrive loven om statsgaranti for et lån, der skal dække mindstegarantien for Icesave-kunder i Storbritannien og Holland. Loven ”“ som vil koste hver islænding 12.000 euro – blev vedtaget af et lille flertal (33 for ”“ 30 imod) i det islandske parlament Altinget den 30. december 2009.
Præsidenten traf sin beslutning efter at have modtaget en opfordring til det i en protestskrivelse underskrevet af over 62.000 islændinge ”“ hvilket er omkring hver fjerde af Islands omkring 325.000 indbyggere. Præsidentens nej til Icesave-aftalen forhindrer ikke, at loven træder i kraft. Men det betyder, at loven skal til folkeafstemning hurtigst muligt. Der er endnu ikke endeligt besluttet en dato, men datoerne 20. februar, 27. februar og 6. marts er indtil videre blevet nævnt.
– Deltagelse af hele folket i den endelige beslutning er en forudsætning for en god løsning, enighed og genopretning. I lyset af alt det som er blevet udtrykt, har jeg besluttet på grundlag af grundlovens paragraf 26 at henvise den nye lov til folket, udtaler Olaf Ragnar Grimsson i den forbindelse.

Storbritannien finansminister Lord Paul Myners raser i den britiske avis The Times og siger, at Island fryses ude af den internationale finansverden og ikke bliver medlem af EU, hvis det islandske nej til Icesave-loven fastholdes.

Ruud Slotboom, talsperson for Hollands finansminister, er ligeledes skuffet og lader det påvirke spørgsmålet om Islands ansøgning om EU-medlemskab.
”Vi er ikke blevet mildere. Selvfølgelig vil dette påvirke ansøgningsprocessen. Men vi kan endnu ikke sige noget om konklusionen vil blive ja eller nej til islandsk EU-medlemskab”, udtaler Slutboom til den norske nyhedsportal ABCNyheter.

Den islandske præsident er overrasket over de voldsomme reaktioner.
“Overalt i Europa er der lande, som stoler på folket ved en folkeafstemning. Det, som jeg besluttede at gøre, var ganske enkelt at følge en fornem europæisk tradition og lade folket træffe den endelige afgørelse,” siger Olaf Ragnar Grimsson til det britiske BBC program Newsnight og tilføjer:
“Jeg troede, at det nye Europa, som vi taler om, ikke kun drejede sig om markedsreformer, men også om demokrati og folkets vilje.”

Folkebevægelsen mod EUs islandske søsterorganisation Heimssyn regner ligesom Storbritannien og Holland med, at præsidentens veto vil bremse ansøgningsprocessen.
”På den anden side er det næppe det, islændingene er bekymret for, da det store flertal ifølge meningsmålingerne er imod EU-medlemskab”, siger Hjörtur J. Gudmundsson fra Heimssyns ledelse til ABCNyheter. Fire meningsmålinger i efteråret 2009 viste et stabilt solidt flertal mod medlemskab på mellem 54 og 70 pct.

Læs erklæringen fra den islandske præsident ”“ klik her!
Læs artiklen i The Times – klik her!
Læs artiklen i ABCNyheter ”“ klik her!
Læs mere om efterårets islandske meningsmålinger ”“ klik her!

Back To Top