fbpx skip to Main Content

Island takker nej til EU-propagandapenge

Island har valgt at sige nej til et tilbud om 30 millioner euro fra Bruxelles af frygt for, at de projekter pengene ville blive brugt på, ville betyde indblanding i den nationale debat om EU-medlemskab.

Tre islandske ministre, der alle tilhører den EU-skeptiske fløj har tilkendegivet at de især frygter, at midlerne ville blive brugt til at ændre den islandske lovgivning i en pro-EU retning allerede på et meget tidligt tidspunkt i forhandlingerne.

De 30 millioner euro er en del af de midler, som EU tilbyder til alle lande, der forhandler med EU om medlemskab. Pengene er tiltænkt til bl.a. at styrke kandidatlandenes institutionelle kapacitet for på den måde at hjælpe med tiltrædelsesprocessen.

På Island skulle pengene bruges til projekter med henblik på forberedelse i deltagelse i de forskellige EU-agenturer, ligesom en del af pengene også skulle være gået til en oplysningskampagne fra EU, hvis formål skulle være at informere den islandske befolkning om hvad unionen laver.

Angela Filote, talsperson for EU-udvidelser afviser imidlertid, at tilbuddet kan anskues som en del af en EU-propagandakampagne for islandsk medlemskab. Hun mener blot at pengene “… giver en mulighed for de islandske partnere til at gøre brug af EU-ekspertise til at lette overvejelser og støtte planer og forberedelser til potentielle EU-medlemskab.”

Læs mere på EUobserver.com – klik her

Back To Top