fbpx skip to Main Content

Italiens katastrofekurs kan ændre krisemekanismen

Med en gæld på 120 procent af landets BNP, har Italien den næststørste gæld i eurozonen, kun overgået af Grækenland. Samtidig er renten på italienske statsobligationer steget med halvanden procent på blot en uge, den hurtigste stigning som et euroland endnu har oplevet. Renten ligger nu på 5,5 procent, og er et resultat af, at det er svært for Italien at optage lån på de private lånemarkeder – selv om det er hårdt tiltrængt.

Samtidig er tilliden til det italienske aktiemarked også i bund. Især de største italienske banker har oplevet store fald, eksempelvis faldt aktierne i Italiens største bank, Unicredit, med 7,9 procent i fredags og yderligere to procent i går. På fredag offentliggøres EU’s stresstests af EU’s største banker, og flere italienske banker ventes at dumpe stresstesten.

Den pressede italienske økonomi satte sit præg på gårsdagens møde blandt eurozonens finansministre. Trods modstand fra bl.a. Tyskland, nåede ministrene frem til at genoverveje funktionen af stabilitetsmekanismen. Eurogruppens chef, Jean-Claude Juncker bemærkede ved mødets afslutning i nat, at ingen muligheder udelukkes, når det kommer til ændring af stabilitetsmekanismen. Det vil ifølge Juncker ske meget snarligt, og med sikkerhed før det næste ordinære møde blandt eurogruppens finansministre, som er planlagt til september.

Tidligere Nyt Fra EU-fronten:

Topmøde om euroens krise (11.07.11)

Mere information:

aftenposten.no: Italia vakler på randen av krise (12.07.11)

euobserver.com: EU moots changing bailout rules to calm markets (12.07.11)

Politiken.dk: EU’s skræk: Italien kan blive det nye Grækenland (12.07.11)

Back To Top