fbpx skip to Main Content

Kan vi få EU-Kommissionen revet ned?

For at fejre arkitekturens dag, har en foretagsom belgisk nedrivningsentreprenør lanceret en usædvanlig konkurrence.
Hvis du besøger hjemmesiden www.lebatimentlepluslaid.be mellem den 10. oktober og 6. november 2009, kan du “nominere” den bygning i Bruxelles, som du mener er grimmest eller du gerne ser revet ned.

Rue de la Loi 200
Selvom der naturligvis også er en del pæne bygninger i Bruxelles, så mangler EUs “hovedstad” ikke ligefrem grimme bygninger. En af dem, som – i hvert fald for nogen – ikke ligefrem er en fryd for øjet, er EU-Kommisionens firefløjede hovedkvarter tegnet af arkitekten Lucien De Vestel – den såkaldte Berlaymont-bygning på Rue de la Loi 200.

Nonners pigeskole presset væk
Det centrale og attraktive stede i Bruxelles var oprindeligt ejet af nonneordenen Dames de Berlaymont, som i 300 år havde drevet en pigeskole på grunden. Da der skulle bygges en særlig bydel til det daværende EFs institioner, fik boligspekulanter presset nonnerne til at sælge grunden i 1963, hvorpå bygningen af kommissionshovedkvarteret begyndte i 1965 og stod færdigt i 1969.

Skandalernes hus
I 1991 måtte bygningen rømmes, da den fyldt med sundsfarlig asbest.Den blev først taget i brug igen i 2004 efter en omfattende ombygning, som kostede omkring 10 milliarder kroner – langt mere end budgetteret. I 2001-2003 gennemførte EUs svindelagentur OLAF en undersøgelse, som førte til en sag om ulovlige overtrædelser af udbudsreglerne og for store regninger.

Da bygningen var færdig-renoveret var den bl.a. udstyret med 1000 kvadratmeter indonesisk tropetræ på gulvene – uden det certifikat, som garanterer bæredygtighed.
“Det er forkasteligt, at kommissærerne vandrer rundt på resterne af en af de mest værdifulde skove på jorden, mens de samtidig fører en større kampagne om behovet for at standse tabet af arternes mangfoldighed”, udtalte Sebastien Risso fra Greenpeace.

Sådan kan du nominere
Den bygning, som der er mest opbakning til at få nedrevet, vil firmaet forsøge at købe og få revet ned. Så muligheden står åbenbart åben – på [www.lebatimentlepluslaid.be
->http://www.lebatimentlepluslaid.be] Hvis det nu – for eksempel – skulle være kommissionens hovedkvarter, du vil af med, så kopier denne adresse:
Berlaymontgebouw, Wetstraat 200, 1000 Brussel, België
Gå så ind på hjemmesiden www.lebatimentlepluslaid.be og sæt bygningens adresse ind i det hvide felt i den røde plamage nederst til venstre og klik der hvor der står “Cherchez. Klik så på Berlaymontgebouw og på “Ajoutez-vous méme”. Bliver man bedt om en begrundelse, kan man i dette tilfælde f.eks. nøjes med bygningen øgenavn: berlaymonster!
God fornøjelse!

Back To Top