fbpx skip to Main Content

Kari til Macron: Giv magten tilbage til borgerne

EU-Parlamentet får i morgen besøg af Frankrigs præsident Emmanuel Macron, men MEP Rina Ronja Kari er stærkt kritisk over for den franske leders EU-begejstring. Hun opfordrer ham til at stoppe magtcentraliseringen i Bruxelles og i stedet give de europæiske borgere magten tilbage.

Frankrig præsident Emmanuel Macron går ind for vidtrækkende reformer af EU. Tirsdag 17. april taler han i EU-Parlamentet i Strasbourg. (Foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons / Folkebevægelsen mod EU)

I morgen – tirsdag 17. januar – får EU-Parlamentet besøg af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som skal tale til og debattere med medlemmerne af EU-Parlamentet i over to timer.

EU-Parlamentet er begyndt at invitere de forskellige medlemsstaters ledere til en debat under den månedlige plenarsamling i Strasbourg – og meget tyder på, at den franske præsident vil benytte lejligheden til endnu en gang at tale for yderligere reformer af EU.

Macron har flere gange bebudet, at han meget gerne ser et langt mere integreret EU-samarbejde og vidtgående reformer af hele EU-systemet.

Macron ønsker et øget EU-budget, og vil både prioritere øget grænsekontrol, øget militært og muligheden for, at EU selv skal kunne inddrive visse skatter. Macron har også været fortaler for tværnationale stemmelister til EU-parlamentsvalget.

Kari er yderst skeptisk

Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, forholder sig dog yderst skeptisk til den franske leders EU-begejstrede dagsorden.

Hun tager kraftigt afstand fra hans ønsker om at reformere EU og lave flere handelsaftaler i stil med CETA-aftalen mellem EU og Canada, hvis konsekvenser er stærkt omdiskuterede og har vakt stor modstand i NGOer, miljøorganisationer og fagbevægelser på tværs af EU.

I stedet efterlyder hun mere lydhørhed over for den almindelige befolknings ønske om øget indflydelse.

”Hvor ville det dog være dejligt, hvis en statsleder kom til EU og talte for reformer, som IKKE betyder mere magt til EU, men som i stedet gav magten tilbage til borgerne. Det kommer næppe til at ske i morgen – men jeg holder skarpt øje med ham, for det er nemlig fra Macron, at vi får den tydeligste tale om, hvordan EU skal have mere magt. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom,” siger Rina Ronja Kari.

Back To Top